Paprikás krumpli
A paprikás krumplinak csak előnyei vannak. A főzési folyamat egynél több edényt nem igényel, nem szükséges belefektetnünk túl sok időt, energiát, laktató, olcsó, és még a legnagyobb hőségben is jól esik.
Készülhet "önmagában", de gazdagítható kolbásszal, virslivel, galuskával, ki hogyan szeretné.
Én most néhány sertésvirslit főztem bele.
Hozzávalók 2 főre:
8-10 db közepes méretű krumpli
1 db nagyobb, vagy 2 db kisebb paradicsom
1 db zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
2 kis gerezd fokhagyma
1 ek. zsír, vagy ugyanennyi olaj
1 mk. só
1 késhegynyi őrölt bors
1 mk. vegeta
1 ek. fűszerpaprika
4 db virsli
víz
A zöldségeket meghámozom,
alaposan átmosom.
A krumplit cikkekre,
a vöröshagymát finomra,
a zöldpaprikát - miután csumáját, magjait eltávolítottam - kockákra vágom.
A paradicsomok héját keresztalakban bemetszem,
majd 1 percre lobogó, forró vízbe helyezem őket.
Rövid, hideg víz alatt történő hűtés után a héj már könnyedén lehúzható.
A paradicsomot is felkockázom.
A virsliket tetszőleges mintázattal beirdalom.
A zsírt egy lábasban felhevítem, azon a vöröshagymát dinsztelni kezdem.
2-3 perc után ráteszem a zöldpaprikát, további 5 percig pirítom őket.
Hozzáadom a paradicsomot, fokhagymanyomó segítségével rányomom a fokhagymát, és felöntöm 1 dl vízzel.
Meghintem a fűszerekkel, majd időnként átkeverve addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak (10-15 perc).
Akkor következhetnek a krumpligerezdek, amiket alaposan beleforgatok a pörköltalapba.
Annyi vízzel öntöm fel, ami szinte ellepi.
40 percig főzöm fedő nélkül, közepes láng felett, a burgonya addigra szépen megpuhul.
Akkor beleteszem a beirdalt virsliket, majd további 10 perc forralás után elkészül a paprikás krumpli.
Savanyúsággal, esetleg puha kenyérrel tálalom az ételt.