Virslis kiflik maradék krumplipüréből

Ahogy a cím is jelzi, ezek a kis kiflik a néhány nappal ezelőtti ebédünk köreteként szolgáló krumplipüréből készültek. Nagyon ritkán kerül sor nálunk arra, hogy étel a kukában landoljon, igyekszek úgy főzni, hogy kettőnknek maradék nélkül elég legyen. Ha mégsem így sikerül, megy a fagyasztóba, vagy újrahasznosításra kerül, ahogy ez esetben is.


Hozzávalók nagyjából 32 darabhoz:
400 g liszt
200 g krumplipüré
100 g vaj
2 dl tej
1 tasak instant élesztő
1 tk. barna cukor
2 tk. só

tölteléknek:
6 db virsli

kevés tej a kenéshez






A virsliket ketté-,







majd a feleket további három darabra vágom.






A tejet felmelegítem (ne legyen forró!),








elkeverem benne a barna cukrot és az instant élesztőt, majd 10 perc alatt - konyharuha alatt - felfuttatom.







A krumplipürét a vajjal addig melegítem folytonos keverés mellett,






míg a vaj teljesen elolvad.






A lisztet elegyítem a sóval,







ráöntöm a vajas-krumplipürét,






illetve az élesztős keveréket,





és körülbelül 8-10 perc alatt kidagasztom.
Puha, könnyű, de nem ragadós tésztát kapok.
Tetejét 1-2 csipet liszttel megszórom, és letakarva, meleg helyen, 1 órán át pihentetem.






Amikor a tészta szépen megkelt,








lisztezett felületre borítom.






Két darabra vágom, mindkettőből kerek bucit formálok,






melyeket kör alakúra nyújtok.






Ezeket nyolc cikkre vágom,






majd minden cikket felezek, hogy szép, pici kifliket kapjak.
Szélesebb végükbe egy-egy darab virslit fektetek,






és feltekerem őket.






Sütőpapírral bélelt (ennek hiányában most zsírozott) tepsire helyezem őket,





felszínüket langyos tejjel megkenem, végül 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm (nagyjából 20 perc alatt) a kifliket.






Virsli helyett használhatunk töltelékként kolbászt, füstölt sajtot, Medve sajtot, igazából a "bélés" kiválasztásában csak fantáziánk szabhat határt :).