Rizskoch/rizsfelfújt

A rizskoch az egyik kedvenc desszertem, amit főételként is nagyon szeretünk. Tény, hogy nem a leggyorsabban elkészíthető édesség, de az biztos, hogy a végeredmény minden fáradtságért kárpótol majd.



Hozzávalók 4 főre:
300 g rizs
1 liter tej
5 dkg vaj
6 darab tojás
4 ek. almacukor (ízlés szerint cukor, vagy bármilyen más édesítőszer)
1 csipet só

tálaláshoz porcukor, lekvár







A tejet melegíteni kezdem.






Amikor felforrósodott, de még nem forr, beledobom a vajat,








majd hozzáadom a rizst, az almacukrot és a csipet sót is.






Időnként megkeverve sűrű tejberizst főzök, amit langyosra hűtök.






A tojásokat kettéválasztom,






a sárgájákat elegyítem a tejberizzsel.






A tojásfehérjékből robotgéppel kemény habot verek.






Egyharmadát határozott mozdulatokkal beledolgozom a rizses keverékbe,







a maradék habot pedig óvatos, középről kifelé történő mozdulatokkal, két részletben keverem a tejberizshez.






Egy tepsit (34x24 cm) kibélelek sütőpapírral,





tortalapát segítségével elterítem benne a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt pirosra sütöm.







Rövid hűtés után a rizskoch szépen szeletelhetővé válik.
Sárgabarack lekvárral és porcukorral tálalom.