Rizskoch/rizsfelfújt
A rizskoch az egyik kedvenc desszertem, amit főételként is nagyon szeretünk. Tény, hogy nem a leggyorsabban elkészíthető édesség, de az biztos, hogy a végeredmény minden fáradtságért kárpótol majd.
Hozzávalók 4 főre:
300 g rizs
1 liter tej
5 dkg vaj
6 darab tojás
4 ek. almacukor (ízlés szerint cukor, vagy bármilyen más édesítőszer)
1 csipet só
tálaláshoz porcukor, lekvár
A tejet melegíteni kezdem.
Amikor felforrósodott, de még nem forr, beledobom a vajat,
majd hozzáadom a rizst, az almacukrot és a csipet sót is.
Időnként megkeverve sűrű tejberizst főzök, amit langyosra hűtök.
A tojásokat kettéválasztom,
a sárgájákat elegyítem a tejberizzsel.
A tojásfehérjékből robotgéppel kemény habot verek.
Egyharmadát határozott mozdulatokkal beledolgozom a rizses keverékbe,
a maradék habot pedig óvatos, középről kifelé történő mozdulatokkal, két részletben keverem a tejberizshez.
Egy tepsit (34x24 cm) kibélelek sütőpapírral,
tortalapát segítségével elterítem benne a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt pirosra sütöm.
Hozzávalók 4 főre:
300 g rizs
1 liter tej
5 dkg vaj
6 darab tojás
4 ek. almacukor (ízlés szerint cukor, vagy bármilyen más édesítőszer)
1 csipet só
tálaláshoz porcukor, lekvár
A tejet melegíteni kezdem.
Amikor felforrósodott, de még nem forr, beledobom a vajat,
majd hozzáadom a rizst, az almacukrot és a csipet sót is.
Időnként megkeverve sűrű tejberizst főzök, amit langyosra hűtök.
A tojásokat kettéválasztom,
a sárgájákat elegyítem a tejberizzsel.
A tojásfehérjékből robotgéppel kemény habot verek.
Egyharmadát határozott mozdulatokkal beledolgozom a rizses keverékbe,
a maradék habot pedig óvatos, középről kifelé történő mozdulatokkal, két részletben keverem a tejberizshez.
Egy tepsit (34x24 cm) kibélelek sütőpapírral,
tortalapát segítségével elterítem benne a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt pirosra sütöm.
Rövid hűtés után a rizskoch szépen szeletelhetővé válik.
Sárgabarack lekvárral és porcukorral tálalom.