Krumplis-joghurtos gigazsemle

Nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni, időnként kísérletezgetni, hátha valami újabb, valami még jobb eredmény születik.
Ezek a hatalmas zsemlék is egy első próbálkozás szülöttjei, de máris tervben van a következő adag sütése.
Természetesen, ha nem szeretnénk hatalmas zsemléket, inkább kisebbekre vágyunk, ugyanezen tésztamennyiségből másfélszeres, vagy akár dupla mennyiséget is készíthetünk.



Hozzávalók 6 db zsemléhez:
500 g kenyérliszt (BL 80)
2 db közepes méretű krumpli
3,5 dl tej
2 ek. natúr joghurt
1 egész tojás
1 cs. instant élesztő
0,5 dl olívaolaj
1 tk. barna cukor
1 ek. só (+ 1 ek. a krumpli főzővizébe)
víz a krumpli főzéséhez

tetejére:
víz
ízlés szerint sajt







A krumplikat meghámozom, megmosom,






felkockázom, és sós vízben puhára főzöm.






Leszűröm, majd alaposan áttöröm, kihűtöm.






Hozzáadom a joghurtot, a tojást, valamint az olívaolajat,






majd alacsony láng felett, folytonos keverés mellett langyosra melegítem.





A tejet felmelegítem (ne legyen forró!), elkeverem benne a barna cukrot, beleszórom az instant élesztőt, amit 10 perc alatt felfuttatok.





A lisztet egy keverőtálba mérem, eldolgozom benne a sót, erre öntöm a krumplis és az élesztős keveréket.





Gondosan kidagasztom, tetejét megszórom kevés liszttel, és konyharuhával letakarva 1 óra alatt duplájára kelesztem.






Amikor a tészta szépen megkelt,





lisztezett felületre borítom. Picit megformázom, hogy nagyjából egyforma darabokra tudjam vágni;






hat részre osztom.





Ezekből zsemléket formálok, tetejüket enyhén belisztezem, majd újabb fél órán át pihentetem őket letakarva.






Egy tepsit kivajazok (vagy kibélelek sütőpapírral), ráhelyezem a zsemléket.





Lespriccelem őket kevés vízzel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm őket. Amikor kiveszem a sütőből, újra lespriccelem a felszínüket.






A puhaságon, szaftosságon túl tovább növelhetjük az ízélményt, ha kevés reszelt sajtot szórunk a tetejükre.