Szilvás gombóc fahéjas morzsaköntösben
Bár a szilvás gombóc a hagyományos magyar konyha jellegzetes étele, én most készítettem először, mindig inkább nudlit főztem eddig. A mennyiséget ügyesen sikerült belőni; 10 jókora gombóc született, plusz három mini "szilvátlan", amiből egy ebédre elfogyott 5... Legközelebb a fele adag pont elég lesz kettőnkre.
Hozzávalók 3 főre:
40 dkg burgonya
15 dkg liszt
1 db tojás
7 dkg vaj + 2 dkg vaj a morzsához
1 mk. só a krumplihoz + 2 mk. só a gombócok főzéséhez
5 ek. zsemlemorzsa
3 ek. porcukor + kevés porcukor a szóráshoz
2 tk. fahéj
10 szem szilva
barna cukor
A krumplikat meghámozom, megmosom.
Felkockázom,
majd bő, sós vízben puhára főzöm.
Amikor megfőtt, leöntöm róla a vizet, rádobom a vajat. Azzal addig keverem, míg el nem olvad,
majd krumplinyomóval az egészet jól áttöröm.
Rövid hűtés után rámérem a lisztet,
és a tojással együtt - kézzel -
egyneművé gyúrom.
Lisztezett felületre borítom a tésztát, ahol nagyjából 1 cm vastagra nyújtom,
ezt követően 10x10 cm-es négyzetekre darabolom.
A szilvákat megmosom, félbevágom, magjukat eltávolítom.
A felezett szilva közepébe, a mag helyére egy-egy tk. barna cukrot teszek, majd betakarom a másik felével.
A gyümölcsöt a tésztanégyzet közepére teszem, annak két-két csücskét átlósan összecsípem. Az összes többi részt is alaposan eldolgozom, hogy sehol ne maradjon egy pici rés sem, ahol a víz befolyhat; végül gömbölyítem.
A gombócokat, bő, sós, lobogó forró vízbe helyezem.
Amíg főnek, elkészítem a morzsát.
Egy magasabb falú serpenyőben felolvasztom a 2 dkg vajat,
állandó keverés mellett aranybarnára pirítom rajta a zsemlemorzsát.
Legyünk óvatosak, ha már levesszük a tűzről, még mindig pirulni fog, figyeljünk, nehogy megégjen!
Hozzáadom a porcukrot és a fahéjat, majd alaposan összekeverem.
4 perccel azután, hogy a gombócok a felszínre törtek, azokat a morzsára szedem, és gondosan beleforgatom őket.
Hozzávalók 3 főre:
40 dkg burgonya
15 dkg liszt
1 db tojás
7 dkg vaj + 2 dkg vaj a morzsához
1 mk. só a krumplihoz + 2 mk. só a gombócok főzéséhez
5 ek. zsemlemorzsa
3 ek. porcukor + kevés porcukor a szóráshoz
2 tk. fahéj
10 szem szilva
barna cukor
A krumplikat meghámozom, megmosom.
Felkockázom,
majd bő, sós vízben puhára főzöm.
Amikor megfőtt, leöntöm róla a vizet, rádobom a vajat. Azzal addig keverem, míg el nem olvad,
majd krumplinyomóval az egészet jól áttöröm.
Rövid hűtés után rámérem a lisztet,
és a tojással együtt - kézzel -
egyneművé gyúrom.
Lisztezett felületre borítom a tésztát, ahol nagyjából 1 cm vastagra nyújtom,
ezt követően 10x10 cm-es négyzetekre darabolom.
A szilvákat megmosom, félbevágom, magjukat eltávolítom.
A felezett szilva közepébe, a mag helyére egy-egy tk. barna cukrot teszek, majd betakarom a másik felével.
A gyümölcsöt a tésztanégyzet közepére teszem, annak két-két csücskét átlósan összecsípem. Az összes többi részt is alaposan eldolgozom, hogy sehol ne maradjon egy pici rés sem, ahol a víz befolyhat; végül gömbölyítem.
A gombócokat, bő, sós, lobogó forró vízbe helyezem.
Amíg főnek, elkészítem a morzsát.
Egy magasabb falú serpenyőben felolvasztom a 2 dkg vajat,
állandó keverés mellett aranybarnára pirítom rajta a zsemlemorzsát.
Legyünk óvatosak, ha már levesszük a tűzről, még mindig pirulni fog, figyeljünk, nehogy megégjen!
Hozzáadom a porcukrot és a fahéjat, majd alaposan összekeverem.
4 perccel azután, hogy a gombócok a felszínre törtek, azokat a morzsára szedem, és gondosan beleforgatom őket.
Kevés porcukorszórással díszítve tálalom a szilvás gombócot.