A kedvenc sajtos pogácsám

Hosszú évek óta ez a kedvenc pogácsareceptem. Az egyetlen baj csupán annyi vele, hogy rengeteg időt elvesz, szóval csak akkor érdemes hozzáfogni, ha van szabad - nagyjából - négy óránk az elkészítésére.
Cserébe viszont a végeredmény nem okoz majd csalódást!


Hozzávalók 60 darab közepes méretű pogácsához
a tésztához:
500 g finomliszt
140 g tejföl
250 g vaj
2 db tojássárgája
2 dl tej
2 csomag instant élesztő
2 tk. porcukor
1 púpozott ek. só

a kenéshez:
50 g olvasztott vaj
2 púpozott ek. finomliszt

a pogácsák tetejére: 
1 db egész, felvert tojás
150 g reszelt sajt






A tejet felmelegítem (ne legyen forró!), a porcukorral és az instant élesztővel elkeverem,






majd konyharuha alatt 15 perc alatt felfuttatom.





A két tojássárgáját, a tejfölt, valamint a 250 g vajat alacsony lángon - vigyázva, hogy a sárgáják nehogy kicsapódjanak - 






összemelegítem.







A lisztet a sóval picit elkeverem, hozzáadom a vajas-tejfölös,






majd az élesztős keveréket,





és körülbelül 10 perc alatt mind a kezemről, mind a keverőtál oldalától elváló, egynemű tésztát dagasztok.





Tetejére és alá kevés lisztet szórok,





meleg helyen, letakarva, 1 óra alatt duplájára kelesztem.






A kelési idő lejárta után






a tésztát lisztezett felületre borítom,






ujjnyi vastagra nyújtom.






Megkenem az olvasztott vaj és a liszt keverékével.






A tészta alját felhajtom a képen látott módon,






majd a tetejét a felhajtott részre fektetem.






Ezután balról jobbra,





majd jobbról balra végzem el a hajtást.
Ezt a folyamatot még háromszor elvégzem (fontos, hogy ugyanebben a sorrendben: lentről fel, fentről le, balról jobbra, jobbról balra),






köztük negyed óra - konyharuha alatt történő - pihentetéssel.





Ezután ismét ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát,






és közepes méretű szaggatóval kiszaggatom a pogácsákat.





A pulton egyesével, a két tenyerem közé fogva, azokat függőlegesen ellentétes irányba mozgatva picit meghengergetem őket, hogy magasabbak legyenek.






Egy tepsit kibélelek sütőpapírral,






erre helyezem - egymástól tisztes távolságra - a pogikat.






Felszínüket a felvert tojással lekenem,





megszórom a reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm őket.






Igyekszem nem még tűzforrón befalni az összeset!