A kedvenc sajtos pogácsám
Hosszú évek óta ez a kedvenc pogácsareceptem. Az egyetlen baj csupán annyi vele, hogy rengeteg időt elvesz, szóval csak akkor érdemes hozzáfogni, ha van szabad - nagyjából - négy óránk az elkészítésére.
Cserébe viszont a végeredmény nem okoz majd csalódást!
Hozzávalók 60 darab közepes méretű pogácsához
a tésztához:
500 g finomliszt
140 g tejföl
250 g vaj
2 db tojássárgája
2 dl tej
2 csomag instant élesztő
2 tk. porcukor
1 púpozott ek. só
a kenéshez:
50 g olvasztott vaj
2 púpozott ek. finomliszt
a pogácsák tetejére:
1 db egész, felvert tojás
150 g reszelt sajt
A tejet felmelegítem (ne legyen forró!), a porcukorral és az instant élesztővel elkeverem,
majd konyharuha alatt 15 perc alatt felfuttatom.
A két tojássárgáját, a tejfölt, valamint a 250 g vajat alacsony lángon - vigyázva, hogy a sárgáják nehogy kicsapódjanak -
összemelegítem.
A lisztet a sóval picit elkeverem, hozzáadom a vajas-tejfölös,
majd az élesztős keveréket,
és körülbelül 10 perc alatt mind a kezemről, mind a keverőtál oldalától elváló, egynemű tésztát dagasztok.
Tetejére és alá kevés lisztet szórok,
meleg helyen, letakarva, 1 óra alatt duplájára kelesztem.
A kelési idő lejárta után
a tésztát lisztezett felületre borítom,
ujjnyi vastagra nyújtom.
Megkenem az olvasztott vaj és a liszt keverékével.
A tészta alját felhajtom a képen látott módon,
majd a tetejét a felhajtott részre fektetem.
Ezután balról jobbra,
majd jobbról balra végzem el a hajtást.
Ezt a folyamatot még háromszor elvégzem (fontos, hogy ugyanebben a sorrendben: lentről fel, fentről le, balról jobbra, jobbról balra),
köztük negyed óra - konyharuha alatt történő - pihentetéssel.
Ezután ismét ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát,
és közepes méretű szaggatóval kiszaggatom a pogácsákat.
A pulton egyesével, a két tenyerem közé fogva, azokat függőlegesen ellentétes irányba mozgatva picit meghengergetem őket, hogy magasabbak legyenek.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral,
erre helyezem - egymástól tisztes távolságra - a pogikat.
Felszínüket a felvert tojással lekenem,
megszórom a reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm őket.
Cserébe viszont a végeredmény nem okoz majd csalódást!
Hozzávalók 60 darab közepes méretű pogácsához
a tésztához:
500 g finomliszt
140 g tejföl
250 g vaj
2 db tojássárgája
2 dl tej
2 csomag instant élesztő
2 tk. porcukor
1 púpozott ek. só
50 g olvasztott vaj
2 púpozott ek. finomliszt
a pogácsák tetejére:
1 db egész, felvert tojás
150 g reszelt sajt
A tejet felmelegítem (ne legyen forró!), a porcukorral és az instant élesztővel elkeverem,
majd konyharuha alatt 15 perc alatt felfuttatom.
A két tojássárgáját, a tejfölt, valamint a 250 g vajat alacsony lángon - vigyázva, hogy a sárgáják nehogy kicsapódjanak -
összemelegítem.
A lisztet a sóval picit elkeverem, hozzáadom a vajas-tejfölös,
majd az élesztős keveréket,
és körülbelül 10 perc alatt mind a kezemről, mind a keverőtál oldalától elváló, egynemű tésztát dagasztok.
Tetejére és alá kevés lisztet szórok,
meleg helyen, letakarva, 1 óra alatt duplájára kelesztem.
A kelési idő lejárta után
a tésztát lisztezett felületre borítom,
ujjnyi vastagra nyújtom.
Megkenem az olvasztott vaj és a liszt keverékével.
A tészta alját felhajtom a képen látott módon,
majd a tetejét a felhajtott részre fektetem.
Ezután balról jobbra,
majd jobbról balra végzem el a hajtást.
Ezt a folyamatot még háromszor elvégzem (fontos, hogy ugyanebben a sorrendben: lentről fel, fentről le, balról jobbra, jobbról balra),
köztük negyed óra - konyharuha alatt történő - pihentetéssel.
Ezután ismét ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát,
és közepes méretű szaggatóval kiszaggatom a pogácsákat.
A pulton egyesével, a két tenyerem közé fogva, azokat függőlegesen ellentétes irányba mozgatva picit meghengergetem őket, hogy magasabbak legyenek.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral,
erre helyezem - egymástól tisztes távolságra - a pogikat.
Felszínüket a felvert tojással lekenem,
megszórom a reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm őket.
Igyekszem nem még tűzforrón befalni az összeset!