Rakott zöldbab

Klasszikus, gyakran készített fogás, mégis mindenkinek megvan a saját, kedvenc verziója.
Nyilvánvalóan számomra ez a verzió a favorit; mutatós, szaftos, ízekben gazdag, mondjuk nem kimondottan kánikulaétel :D.



Hozzávalók 3 főre:
300 g darált hús
350 g zöldbab
200 ml tejföl
1 bögre basmati rizs
2 bögre víz
1 fej vöröshagyma
1 púpozott ek. fűszerpaprika
1 ek. olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint vegeta
vaj a tál kikenéséhez
víz+só a zöldbab főzéséhez







A zöldbabot sós vízben félpuhára főzöm, majd leszűröm.





A vöröshagymát meghámozom, megmosom, finomra vágom.
Egy magasabb falú serpenyőben felhevítem az olívaolajat, azon a hagymát dinsztelni kezdem.





Amikor üvegessé válik, ráteszem a darált húst.






Sózom, borsozom, meghintem a vegetával is, majd fehéredésig pirítom.





Ezt követően hozzáadom a rizst és a fűszerpaprikát, alaposan elkeverem,



és felöntöm a vízzel.
Gyakran kevergetve 10 perc alatt készre főzöm. A rizs még ebben a fázisban picit kemény lehet belül, de a sütés során szépen megpuhul majd.
Ha túl száraznak találjuk, tegyünk rá pluszban kevés vizet, hogy legyen szaftja!






Egy sütőtálat kivajazok,






amibe beleterítem a zöldbab felét.





Rászedem a darált húsos, rizses keveréket,





ennek felszínén elkenem a tejfölt.




Végül következik a maradék zöldbab, amit egy konyhai lapát segítségével enyhén belenyomkodok a tejfölbe.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm.






Rövid hűtés után már fogyaszthatjuk is!