Indiai vajas csirke (murgh makhani) naan kenyérrel

A vajas csirke talán az egyik legismertebb, legfinomabb indiai étel. Sok egyéb hozzávaló mellett a 11-féle fűszer olyan ízgazdag kombinációt alkot, hogy azonnal a rabjává tesz. Elkészítése talán bonyolultnak tűnhet a hozzávalók listáját, illetve a folyamat leírását tekintve, de egyáltalán nem az; egy-egy fűszer beszerzése jelenthet csupán némi problémát.
Valaki rizzsel készíti, én úgy gondolom, hogy ez az étel megérdemli, hogy  naan kenyeret süssünk hozzá, mi pedig az élményt, amit a vajas csirke-naan duó okoz.


Hozzávalók 2 főre
a páchoz:
2 dl natúr joghurt
2 gerezd reszelt fokhagyma
fél mk. őrölt szegfűszeg
fél mk. őrölt kardamom
fél mk. chili
negyed tk. őrölt gyömbér (vagy körömnyi friss gyömbér reszelve)
negyed tk. őrölt koriander (vagy 3-4 db friss levél finomra vágva) 
negyed tk. őrölt fahéj
fél tk. garam masala
negyed tk. őrölt római kömény
negyed tk. őrölt kurkuma
negyed tk. őrölt görögszéna
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors

a csirkéhez:
4 db csirke felsőcomb
3 dl passzírozott paradicsom
1 tk. barna cukor
1 dl tejszín
8 dkg vaj

a naan kenyérhez (10 darabhoz):
250 g finomliszt
fél tasak instant élesztő
90 g natúr joghurt
1 púpozott ek. tejföl
130 ml víz
1 mk. só
1 mk. barna cukor






A pác összes hozzávalóját egy tálba teszem, alaposan összekeverem.






A csirkecombokat megmosom, bőrüket eltávolítom, papírtörlővel leitatom róluk a vizet.






Kicsontozom,






majd közepes méretű (falatnyi) darabokra vágom.






A húskockákat a páchoz adom,






beleforgatom, majd fedővel lefedve minimum egy éjszakán át pihentetem.





Másnap egy magasabb falú serpenyőbe öntöm a húsos masszát. Közepes láng felett, időnként megkeverve addig sütöm, míg a nedvesség elpárolog.





Ekkor ráöntöm a passzírozott paradicsomot, meghintem a cukorral, és ugyancsak addig forralom, míg egészen sűrű szaftot nem kapok.






A besűrűsödött alaphoz hozzáöntöm a tejszínt, elkeverem, majd elzárom alatta a hőt.





A vajat kisebb kockákra vágom, hozzáadom a csirkéhez, majd mikor teljesen elolvadt, átkeverem az ételt.
Ha nem találom elég sűrűnek, forralok még rajta!





A naan kenyérhez a joghurtot, a vizet, a tejfölt és a cukrot egy kis lábasban összemelegítem, de nem forrósítom! Elkeverem benne az instant élesztőt,






amit 10 perc alatt felfuttatok.






Egy keverőtálba szórom a lisztet, amit elkeverek a sóval, majd hozzáöntöm az élesztős keveréket.





Kissé ragadós, de egynemű tésztát dagasztok, amit konyharuhával letakarva, meleg helyen, egy óra alatt duplájára kelesztek.






Mikor a tészta szépen megkelt,






lisztezett felületre borítom.






Tíz, közel egyenlő darabra vágom,






a darabokból kerek "zsemléket" formálok.






Ezeket maximum fél cm magasra nyújtom,




és egy vastagabb serpenyőben, mindenféle zsiradék nélkül, közepes láng felett, oldalanként körülbelül 2-3 perc alatt megsütöm.
Én egy vasserpenyőben készítettem őket, de egy wok, vagy egy masszív teflon serpenyő is kiválóan alkalmas a feladatra.




A kenyereket is, a vajas csirkét is melegen tálalom. Kellemes tunkolást :)!