Fokhagymasóval sült csirkecombok fűszeres almaszósszal

A sós csirkecombok és az édes almaszósz csodás együttest alkot, ezzel - még ennél az egyszerű ételnél is - különleges ízélményben lehet részünk.
Az alig fél óra alatt elkészíthető szószt mindig érdemes frissen, hűvösen  fogyasztani, úgy a legfinomabb.


Hozzávalók 2 főre
a csirkecombhoz:
4 db csirke alsócomb
2 ek. olívaolaj
ízlés szerint fokhagymasó

az almaszószhoz:
3 db nagyobb alma
1,5 cs. vaníliás pudingpor
8 dl víz
1 dl tej a puding kikeveréséhez
2 ek. citromlé
2 ek. barna cukor
12 db szegfűszeg
1 mk. őrölt fahéj
1 csipet só






Az almákat meghámozom, megmosom, félbevágom, magházukat eltávolítom.





A citromlevet elkeverem a vízzel, ebbe helyezem az almákat főzésig, így nem fognak megbarnulni. Tetszőleges méretű kockákra vágom őket.



A szósz alapja a fentebb említett citromos víz lesz, ehhez adom hozzá a barna cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a csipet sót, valamint a gyümölcskockákat, és forralni kezdem.
Addig főzöm, míg az alma megpuhul (én fogkeményre szoktam főzni, szeretem, ha "van mit rágni rajta"). Ekkor a szegfűszegeket lehetőség szerint kihalászom belőle.






A pudingport a tejjel habverő segítségével csomómentesre habarom,





és folytonos keverés mellett a szószhoz adom. Megvárom, míg újra felforr, majd elzárom alatta a hőt, készen van.






A csirkehúst megmosom, leitatom róla a vizet, ha szükséges, megtisztítom.






Egy jénai tálat 1 ek. olívaolajjal kikenek,




ráfektetem a combokat, amiket alaposan bedörzsölök fokhagymasóval, és a tetejüket is meglocsolom 1 ek. olívaolajjal.
180 fokra előmelegített sütőben 60 perc alatt pirosra sütöm a húsokat. Félidőben a keletkezett olajos szafttal, egy kanál segítségével meglocsolom őket.



A szószt langyosra hűtve, a csirkecombokat pedig melegen tálalom.