Ropogósra sült csirkeszárnyak krumplipürével

A csirkeszárny sajnos nagyon megosztó étel. Sokan odavannak érte, de még ennél is többen lenézik "nem színhús mivolta" miatt.
Pedig ezzel az étellel nem igazán lehet melléfogni. Mutatós is, finom is, és nagyon egyszerű elkészíteni. Az az ellenállhatatlan, sós, ropogós bőr... Egyszerűen mennyei!


Hozzávalók 2 főre:
a húshoz:
5 db csirkeszárny
ízlés szerint vegeta
1-1 csipet só oldalanként minden szárnyra
néhány csepp olívaolaj
kis darab vaj a sütőtál kikenéséhez

a püréhez:
8 db közepes krumpli
körülbelül 2 dkg vaj
1-1,5 dl főzőtejszín
2 csipet só
víz + só a krumpli főzéséhez






Egy jénai tálat kivajazok.






A csirkeszárnyakat megtisztítom, megmosom, papírtörlővel leitatom róluk a vizet.






Mindkét oldalukat sózom, vegetázom,






majd néhány csepp olívaolajjal meglocsolom őket.






180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm a szárnyakat. Akkor kiveszem a sütőből, átfordítom, majd további 10 percig pirítom őket.






A körethez a krumplit meghámozom, megmosom, felkockázom,






sós vízben puhára főzöm.






Leszűröm róla a vizet,






hozzáadom a vajat, a 2 csipet sót,






majd krumplinyomó segítségével alaposan áttöröm.





Ezt követően visszateszem takarék lángon a tűzhelyre, hozzáadom a tejszínt, és egészen addig keverem, amíg a püré az összes folyadékot fel nem veszi.





Amíg a hús sül, bőven van időnk elkészíteni a köretet, így friss, meleg ételt tehetünk az asztalra.