Bakonyi húsgolyócskák
Szent meggyőződésem, hogy a bakonyi borda az egyik legnépszerűbb magyar fogás. Bárkinek készítsük is - természetesen, ha az illető szereti a gombát -, szerintem nem lőhetünk mellé.
Én most a klasszikus "bakonyit" sertésborda helyett gombócokkal helyettesítve készítettem el, nagy sikere volt.
Hozzávalók 3 főre
a húsgolyókhoz:
500 g darált pulykahús
50 g darált zabpehely (vagy zsemlemorzsa)
2 mk. só
1 késhegynyi őrölt bors
1 mk. vegeta
1 tojás
3-4 ek. étolaj a sütéshez
a raguhoz:
1 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g gomba (konzerv, leve nélkül)
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek. fűszerpaprika
300 ml víz
1 mk. só
1 csipet őrölt bors
a habaráshoz:
200 ml tejföl
100 ml víz
1 púpozott ek. liszt
A darált húst egy tálba teszem a tojással, a sóval, a borssal, a vegetával,
és a darált zabpehellyel együtt.
Alaposan átgyúrom, egynemű masszává dolgozom.
Az étolajat felhevítem.
A húsos keverékből tetszőleges méretű golyókat formálok, majd azok mindkét oldalát a forró olajon - közepes láng felett - fehéredésig pirítom.
Egyet félbevágok, ha már nem rózsaszín a közepe, készen vannak a gombócok.
Egy szűrőkanál segítségével papírtörlővel bélelt tányérra szedem őket.
A zöldségeket meghámozom, megmosom.
A zöldpaprikát és a vöröshagymát felaprítom.
A paradicsomot a héj vastagságáig kereszt alakban bemetszem.
Egy percre lobogó, forró vízbe teszem, majd hideg vízzel lehűtöm.
Ezután a héj már könnyedén, egy-két mozdulattal eltávolítható.
Ezt is feldarabolom.
Az olívaolajat egy magasabb falú serpenyőben felforrósítom,
azon a vöröshagymát dinsztelni kezdem.
1-2 perc elteltével hozzáadom a zöldpaprikát is, és zsírjára pirítom.
Akkor fokhagymanyomóval rátöröm a fokhagymát is; további 1-2 percig, időnként átforgatva pirulni hagyom.
Ráteszem a paradicsomkockákat,
megszórom a sóval, a borssal, valamint a fűszerpaprikával. Néhányszor átkeverem,
majd felöntöm a vízzel.
Kis láng felett, fedő alatt, 20 percig párolom.
A már sokat sűrűsödött alapba belehelyezem a húsgolyókat, és a gombát.
10 percig együtt főzöm őket.
A tejfölt, a vizet és a lisztet egy habverő segítségével csomómentesre habarom.
A ragu levéből 2-3 merőkanálnyit átszedek a lisztes habarásba, elegyítem, azután folytonos keverés mellett az ételbe csorgatom.
Én most a klasszikus "bakonyit" sertésborda helyett gombócokkal helyettesítve készítettem el, nagy sikere volt.
Hozzávalók 3 főre
a húsgolyókhoz:
500 g darált pulykahús
50 g darált zabpehely (vagy zsemlemorzsa)
2 mk. só
1 késhegynyi őrölt bors
1 mk. vegeta
1 tojás
3-4 ek. étolaj a sütéshez
a raguhoz:
1 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g gomba (konzerv, leve nélkül)
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek. fűszerpaprika
300 ml víz
1 mk. só
1 csipet őrölt bors
a habaráshoz:
200 ml tejföl
100 ml víz
1 púpozott ek. liszt
A darált húst egy tálba teszem a tojással, a sóval, a borssal, a vegetával,
és a darált zabpehellyel együtt.
Alaposan átgyúrom, egynemű masszává dolgozom.
Az étolajat felhevítem.
A húsos keverékből tetszőleges méretű golyókat formálok, majd azok mindkét oldalát a forró olajon - közepes láng felett - fehéredésig pirítom.
Egyet félbevágok, ha már nem rózsaszín a közepe, készen vannak a gombócok.
Egy szűrőkanál segítségével papírtörlővel bélelt tányérra szedem őket.
A zöldségeket meghámozom, megmosom.
A zöldpaprikát és a vöröshagymát felaprítom.
A paradicsomot a héj vastagságáig kereszt alakban bemetszem.
Egy percre lobogó, forró vízbe teszem, majd hideg vízzel lehűtöm.
Ezután a héj már könnyedén, egy-két mozdulattal eltávolítható.
Ezt is feldarabolom.
Az olívaolajat egy magasabb falú serpenyőben felforrósítom,
azon a vöröshagymát dinsztelni kezdem.
1-2 perc elteltével hozzáadom a zöldpaprikát is, és zsírjára pirítom.
Akkor fokhagymanyomóval rátöröm a fokhagymát is; további 1-2 percig, időnként átforgatva pirulni hagyom.
Ráteszem a paradicsomkockákat,
megszórom a sóval, a borssal, valamint a fűszerpaprikával. Néhányszor átkeverem,
majd felöntöm a vízzel.
Kis láng felett, fedő alatt, 20 percig párolom.
A már sokat sűrűsödött alapba belehelyezem a húsgolyókat, és a gombát.
10 percig együtt főzöm őket.
A tejfölt, a vizet és a lisztet egy habverő segítségével csomómentesre habarom.
A ragu levéből 2-3 merőkanálnyit átszedek a lisztes habarásba, elegyítem, azután folytonos keverés mellett az ételbe csorgatom.
Makaróni tésztával tálalom a bakonyi húsgolyókat.