Bácskai rizses csirkemell

A bácskai rizses húsra a mai napig jó szívvel emlékszek vissza a "sulimenzás" időkből, mindig nagyon szerettem.
Bármilyen húsból készüljön is, nagyon fontos, hogy jó szaftos legyen, ne sajnáljuk belőle a vizet, ahogy a paprikát és paradicsomot sem, hiszen ezektől az összetevőktől kapja meg az igazi aromát és a tökéletes állagot. Sokan úgy készítik, hogy külön főzik meg a rizst, majd később keverik a pörköltalaphoz; nálam viszont ez elvi kérdés, ilyet sosem tennék :).


Hozzávalók 2 főre:
300 g csirkemell
200 g (1 bögre) basmati rizs
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 púpozott ek. fűszerpaprika
1 mk. só
1 mk. vegeta
1 késhegynyi őrölt bors
1 tk. Piros Arany (elhagyható)
1 ek. libazsír
2 bögre víz






A csirkemellet megmosom, papírtörlőn leitatom róla a vizet,






közepes méretű kockákra darabolom.





A zöldségeket meghámozom, megmosom, a zöldpaprika magházát eltávolítom.







A vöröshagymát,






valamint a paprikát felkockázom.






A paradicsomot keresztalakban a héj vastagságáig bemetszem,






majd 1 percre lobogó, forró vízbe helyezem.






Egy gyors, hideg víz alatt történő hűtés után a héj már könnyedén lehúzható.






A paradicsomot is felkockázom.






A libazsírt egy közepes méretű lábasban felhevítem,






azon a vöröshagymát dinsztelni kezdem.






2-3 perc után ráteszem a paprikakockákat is.




Amikor a hagyma üvegessé vált, és a paprika is picit összeesett, fokhagymanyomó segítségével rányomom a fokhagymát, néhányszor átkeverem.






Ezután hozzáadom a csirkemellet, és fehéredésig pirítom.






Következhet a paradicsom,






a só, a bors, a vegeta,






végül a fűszerpaprika.






Alaposan átkeverem, majd felöntöm a vízzel.






Kevés Piros Arannyal gazdagítom.






Fedő alatt, közepes láng felett, 15 percig forralom.





Belekeverem a rizst, amivel együtt 10-12 percen át főzöm fedő nélkül, időnként átkeverve.
A főzési idő leteltével elzárom alatta a hőt, visszateszem rá a fedőt, és 10 percig pihenni hagyom.




Ezután már nem marad más hátra, mint a tálalás.
Házi savanyúsággal fogyasztva a legfantasztikusabb!