Zöldségfasírt brokkoliból és sárgarépából

Néha olyan jól esik egy kicsit háttérbe szorítani a húsos ételeket, és elővenni egy-egy zöldséges ötletet, főként melegebb időben.
Éppen volt a hűtőben egy fej brokkoli és néhány sárgarépa, amikkel napokig nem tudtam, mit is kezdhetnék, mire beugrott a zöldségfasírt gondolata.
Gyorsan el is készítettem:


Hozzávalók 3 főre:
500 g brokkoli
6 szál sárgarépa
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
150 g darált zabpehely (vagy zsemlemorzsa)
1 db tojás
3-4 ek. olívaolaj a sütéshez
1 mk. só (+ 1 tk. só a zöldségek főzővizébe)
1 mk. vegeta
2 késhegynyi őrölt bors






A zöldségeket meghámozom, megmosom.






A brokkolit rózsáira szedem, és egy szűrőben, folyó víz alatt azokat is alaposan átmosom.






A sárgarépát felkarikázom,






és a brokkolival együtt lobogó, sós, forró vízbe teszem őket.






Fedő alatt 20-25 percig főzöm a zöldségeket, amíg megpuhulnak.





Egy tésztaszűrőben leszűröm,






majd krumplinyomó segítségével alaposan áttöröm úgy, hogy maradjanak benne darabok.






Az újhagymákat felaprítom,






majd a keverékhez adom,






ahogy a tojást, a zabpelyhet, a sót, a borsot és a vegetát is; valamint fokhagymanyomóval rátöröm a fokhagymát.






Kézzel egyneművé gyúrom.







Az olívaolajat felhevítem.





A masszából golflabdányi golyókat formálok, tenyérnyi nagyságúra lapítom, majd az olajon közepes láng felett, oldalanként 5-5 percig sütöm őket.





Natúr joghurttal, újhagymakarikákkal díszítve tálalom a fasírtokat.