Tejfölös-virslis tészta zöldborsóval
Sokszor már én is teljesen tanácstalan vagyok, ami az ebédötleteket illeti. Ilyenkor előszeretettel nyúlok a tarsolyomba egy-egy régi, egyszerű recept után, ezek mindig kihúznak a pácból.
Ez a tésztaétel nagy kedvencünk; fantasztikusan finom, kevés hozzávalóból áll, és az elkészítése sem vesz sok időt igénybe.
Hozzávalók 4 főre
Ez a tésztaétel nagy kedvencünk; fantasztikusan finom, kevés hozzávalóból áll, és az elkészítése sem vesz sok időt igénybe.
Hozzávalók 4 főre
a pörkölthöz:
3 db baromfivirsli
150 g zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 bőven púpozott ek. tejföl
2 tk. fűszerpaprika
2 dl víz
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1-2 ek. olívaolaj
a tésztához:
300 g makaróni tészta
víz
só
a sűrítéshez:
1,5 dl víz
1 ek. étkezési keményítő (vagy liszt)
A vöröshagymát meghámozom, megmosom, felaprítom.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat,
és a hagymát azon üvegesre dinsztelem.
Közben felkarikázom a virsliket,
majd a hagymához öntöm; 2-3 percig pirítom őket.
Meghintem sóval, borssal, fűszerpaprikával. Néhányszor átkeverem,
felöntöm a 2 dl vízzel, hozzáadom a zöldborsót is. Addig főzöm közepes láng felett, míg a borsó megpuhul: nagyjából 15 percig.
A keményítőt elegyítem a vízzel.
A pörkölt levéből 2-3 evőkanálnyit elkeverek benne,
majd belecsorgatom az ételbe, folytonos keverés mellett.
Utolsó lépésként beledolgozom a tejfölt, majd egy gyors újraforralás után elzárom alatta a hőt.
A tésztát sós vízben puhára főzöm.
Leszűröm,
majd a tejfölös alaphoz keverem.
3 db baromfivirsli
150 g zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 bőven púpozott ek. tejföl
2 tk. fűszerpaprika
2 dl víz
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1-2 ek. olívaolaj
a tésztához:
300 g makaróni tészta
víz
só
a sűrítéshez:
1,5 dl víz
1 ek. étkezési keményítő (vagy liszt)
A vöröshagymát meghámozom, megmosom, felaprítom.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat,
és a hagymát azon üvegesre dinsztelem.
Közben felkarikázom a virsliket,
majd a hagymához öntöm; 2-3 percig pirítom őket.
Meghintem sóval, borssal, fűszerpaprikával. Néhányszor átkeverem,
felöntöm a 2 dl vízzel, hozzáadom a zöldborsót is. Addig főzöm közepes láng felett, míg a borsó megpuhul: nagyjából 15 percig.
A keményítőt elegyítem a vízzel.
A pörkölt levéből 2-3 evőkanálnyit elkeverek benne,
majd belecsorgatom az ételbe, folytonos keverés mellett.
Utolsó lépésként beledolgozom a tejfölt, majd egy gyors újraforralás után elzárom alatta a hőt.
A tésztát sós vízben puhára főzöm.
Leszűröm,
majd a tejfölös alaphoz keverem.
Aki szeretné, megszórhatja reszelt sajttal, de szerintem anélkül is
nagyon finom, krémes, laktató étel.