Fahéjas-vörös áfonyás keksz magvakkal
Egy hirtelen ötlettől vezérelve ugrottam neki ezen kekszek elkészítésének; majd az ötlet megszületését követő 30. perc után már illatoztak a fenséges, fahéjillatú korongok a tányéron. Mutatom a receptet:
Hozzávalók 17 darab kekszhez:
250 g zabpehelyliszt (vagy finomliszt)
120 g barna cukor
2 db tojás
60 g olvasztott vaj
2 csapott mk. sütőpor
2 csapott mk. fahéj
60 g magkeverék (én 20 g diót, 20 g mogyorót és 20 g mandulát használtam)
50 g aszalt vörös áfonya
1 csipet só
A vajat felolvasztom, majd langyosra hűtöm.
A vörös áfonyát késsel kisebb darabokra vágom, a magvakat aprítógéppel durvára darabolom (zacsiba téve őket, klopfolóval megütögetve is elérhető ugyanez az eredmény).
A zabpehelylisztet egy keverőtálba öntöm, hozzáadom a magvakat,
valamint az összes többi hozzávalót,
és alaposan eldolgozom.
Kézzel érdemes, illetve egyszerűbb dolgozni, mert egy igen kemény, ragacsos (mégis könnyen formázható) tésztát kapunk eredményül.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
A masszából pingponglabda nagyságú golyókat formálok, majd a tepsire helyezem őket.
A kezemmel körülbelül fél cm vastagságúra lapogatom a gombócokat. Villával enyhén megnyomom őket, hogy legyen pici mintázatuk.
Hozzávalók 17 darab kekszhez:
250 g zabpehelyliszt (vagy finomliszt)
120 g barna cukor
2 db tojás
60 g olvasztott vaj
2 csapott mk. sütőpor
2 csapott mk. fahéj
60 g magkeverék (én 20 g diót, 20 g mogyorót és 20 g mandulát használtam)
50 g aszalt vörös áfonya
1 csipet só
A vajat felolvasztom, majd langyosra hűtöm.
A vörös áfonyát késsel kisebb darabokra vágom, a magvakat aprítógéppel durvára darabolom (zacsiba téve őket, klopfolóval megütögetve is elérhető ugyanez az eredmény).
A zabpehelylisztet egy keverőtálba öntöm, hozzáadom a magvakat,
valamint az összes többi hozzávalót,
és alaposan eldolgozom.
Kézzel érdemes, illetve egyszerűbb dolgozni, mert egy igen kemény, ragacsos (mégis könnyen formázható) tésztát kapunk eredményül.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
A masszából pingponglabda nagyságú golyókat formálok, majd a tepsire helyezem őket.
A kezemmel körülbelül fél cm vastagságúra lapogatom a gombócokat. Villával enyhén megnyomom őket, hogy legyen pici mintázatuk.
200 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sülnek a kekszek.