Csirkeszárnypörkölt tésztával

A csirkepörkölt, a jó öreg klasszikus, sohasem fog kimenni a divatból. Elkészíthetjük az állat bármely részéből, de nagyon fontos tudni, hogy akkor lesz tökéletes, ha csontos részeket is teszünk bele; azoktól válik igazán gazdaggá, sűrűvé a szaft . Ebből kiindulva a csupán mellből készült pörkölt annyira nem szerencsés választás, de ez (is) természetesen ízlés dolga :).
Én most csak szárnyból főztem, mutatom is, hogyan:


Hozzávalók 2 főre:
5 db csirkeszárny
1 fej vöröshagyma
2 kisebb, vagy 1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek. fűszerpaprika
1 tk. só (+1 tk. a tészta főzővizébe)
1 mk. bors
1 tk. vegeta
2 tk. gulyáskrém
2 ek. olívaolaj
200 g makaróni tészta
víz






A zöldségeket megmosom, előkészítem.






A zöldpaprikát







és a vöröshagymát kockákra vágom.





A paradicsom alsó részét, a héj vastagságáig kereszt alakban bemetszem, majd lobogó, forró vízbe teszem 1-2 percre.






Onnan jéghideg vízbe helyezem, így a héj már néhány mozdulattal könnyedén eltávolítható.






A paradicsomot is felaprítom.







Egy lábasban felhevítem az olívaolajat,






amin alacsony láng felett dinsztelni kezdem a vöröshagymát.






2-3 perc elteltével hozzáadom a zöldpaprikát is; a keveréket zsírjára pirítom.





Meghintem a fűszerpaprikával, fokhagymanyomóval rányomom a fokhagymát, elkeverem.





Ráteszem a paradicsomdarabokat, valamint a szárnyakat, egyszer-kétszer átforgatom őket, és felöntöm annyi vízzel, amennyi szinte ellepi.
A víz mennyisége attól függ, ki mennyi szaftot szeretne.






Sózom, borsozom, vegetázom,






gulyáskrémmel gazdagítom.






Jól átkeverem, fedővel lefedem. Lassú tűzön, 45 perc alatt készül el a pörkölt.






A tésztát bő, sós vízben puhára főzöm,






leszűröm róla a folyadékot,







majd végső lépésként tálalom az ételt.
Ha nem esszük meg egy étkezés során az összes tésztát, keverjük el 1-2 merőkanál szafttal, hogy ne tapadjanak össze!