Virslipörkölt édesburgonya-pürével
Nagyon szeretjük a virslit, ezért meglehetősen gyakran fogyasztjuk, akár sült, akár főtt, akár baromfi-, akár sertésvirsliről legyen szó.
Többször olvastam már erről az ételről, de még sosem készítettem el. Most éppen volt itthon egy plusz csomag baromfivirsli, amit a szavatossági idő lejárta előtt már nem tudtunk volna megenni, így adódott az alkalom a virslipörkölt készítésére. Nem okozott csalódást, egy igazán finom, laktató, ám mégis könnyed ebéd kerekedett belőle.
Hozzávalók 2 főre
a pörkölthöz:
3 db baromfivirsli
1 fej vöröshagyma
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 csapott tk. fűszerpaprika
1 mk. só
1 mk. vegeta
1 tk. gulyáskrém (elhagyható)
1 ek. olívaolaj
1,5 dl víz (ha nem szeretnénk bő szaftot, akkor elhagyható)
a sűrítéshez (ha nem használtuk a 1,5 dl vizet, akkor ez a lépés nem szükséges):
1 dl hideg víz
1 tk. étkezési keményítő (liszt)
a körethez:
2 db édesburgonya
1 dl tej
2 dkg vaj
fél szerecsendió
1 mk. só
víz (amennyi ellepi) + 1 tk. vegeta, 1 tk. só a burgonyák főzéséhez
A zöldségeket meghámozom, megmosom.
(A zöldpaprika és a paradicsom lemaradt a képről, természetesen azokat is...)
Egy serpenyőben felhevítem az olívaolajat.
Az újhagymát, illetve a vöröshagymát felaprítom, és az olajon üvegesre dinsztelem.
A virslit felkarikázom.
A zöldpaprikát elfelezem, magházát eltávolítom, kockákra vágom;
mindkettőt a serpenyőbe teszem.
Fokhagymanyomóval rányomom a fokhagymát is.
Körülbelül 5 percig pirítom alacsony lángon.
A paradicsomot kisebb darabokra vágom, majd azt is a piruló keverékhez adom.
Kevés gulyáskrémet csorgatok rá,
meghintem a fűszerpaprikával, sóval, borssal, vegetával.
Alaposan elkeverem, felöntöm 1,5 dl vízzel, és fedő alatt, alacsony láng felett, 15 percig főzöm.
Az étkezési keményítőt a hideg vízzel elkeverem.
A pörkölt levéből 2-3 evőkanálnyit rámerek, elegyítem, majd folytonos keverés mellett az ételhez csorgatom.
Egy gyors visszaforralás után el is készült a virslipörkölt.
Az édesburgonyát felkockázom (minél kisebb, annál gyorsabban megfő),
majd sós, vegetás vízben puhára főzöm.
Ezután leszűröm róla a folyadékot,
krumplinyomóval alaposan összetöröm.
Visszateszem a tűzhelyre.
Hozzáadom a vajat, a tejet, reszelek rá szerecsendiót, meghintem sóval.
Alacsony láng felett addig kevergetem, míg egyneművé válik.
Többször olvastam már erről az ételről, de még sosem készítettem el. Most éppen volt itthon egy plusz csomag baromfivirsli, amit a szavatossági idő lejárta előtt már nem tudtunk volna megenni, így adódott az alkalom a virslipörkölt készítésére. Nem okozott csalódást, egy igazán finom, laktató, ám mégis könnyed ebéd kerekedett belőle.
a pörkölthöz:
3 db baromfivirsli
1 fej vöröshagyma
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 csapott tk. fűszerpaprika
1 mk. só
1 mk. vegeta
1 tk. gulyáskrém (elhagyható)
1 ek. olívaolaj
1,5 dl víz (ha nem szeretnénk bő szaftot, akkor elhagyható)
a sűrítéshez (ha nem használtuk a 1,5 dl vizet, akkor ez a lépés nem szükséges):
1 dl hideg víz
1 tk. étkezési keményítő (liszt)
a körethez:
2 db édesburgonya
1 dl tej
2 dkg vaj
fél szerecsendió
1 mk. só
víz (amennyi ellepi) + 1 tk. vegeta, 1 tk. só a burgonyák főzéséhez
A zöldségeket meghámozom, megmosom.
(A zöldpaprika és a paradicsom lemaradt a képről, természetesen azokat is...)
Egy serpenyőben felhevítem az olívaolajat.
Az újhagymát, illetve a vöröshagymát felaprítom, és az olajon üvegesre dinsztelem.
A virslit felkarikázom.
A zöldpaprikát elfelezem, magházát eltávolítom, kockákra vágom;
mindkettőt a serpenyőbe teszem.
Fokhagymanyomóval rányomom a fokhagymát is.
Körülbelül 5 percig pirítom alacsony lángon.
A paradicsomot kisebb darabokra vágom, majd azt is a piruló keverékhez adom.
Kevés gulyáskrémet csorgatok rá,
meghintem a fűszerpaprikával, sóval, borssal, vegetával.
Alaposan elkeverem, felöntöm 1,5 dl vízzel, és fedő alatt, alacsony láng felett, 15 percig főzöm.
Az étkezési keményítőt a hideg vízzel elkeverem.
A pörkölt levéből 2-3 evőkanálnyit rámerek, elegyítem, majd folytonos keverés mellett az ételhez csorgatom.
Egy gyors visszaforralás után el is készült a virslipörkölt.
Az édesburgonyát felkockázom (minél kisebb, annál gyorsabban megfő),
majd sós, vegetás vízben puhára főzöm.
Ezután leszűröm róla a folyadékot,
krumplinyomóval alaposan összetöröm.
Visszateszem a tűzhelyre.
Hozzáadom a vajat, a tejet, reszelek rá szerecsendiót, meghintem sóval.
Alacsony láng felett addig kevergetem, míg egyneművé válik.
A pörköltet az édesburgonya-pürére halmozva tálalom.