Virslipörkölt édesburgonya-pürével

Nagyon szeretjük a virslit, ezért meglehetősen gyakran fogyasztjuk, akár sült, akár főtt, akár baromfi-, akár sertésvirsliről legyen szó.
Többször olvastam már erről az ételről, de még sosem készítettem el. Most éppen volt itthon egy plusz csomag baromfivirsli, amit a szavatossági idő lejárta előtt már nem tudtunk volna megenni, így adódott az alkalom a virslipörkölt készítésére. Nem okozott csalódást, egy igazán finom, laktató, ám mégis könnyed ebéd kerekedett belőle.


Hozzávalók 2 főre
a pörkölthöz:
3 db baromfivirsli
1 fej vöröshagyma
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 csapott tk. fűszerpaprika
1 mk. só
1 mk. vegeta
1 tk. gulyáskrém (elhagyható)
1 ek. olívaolaj
1,5 dl víz (ha nem szeretnénk bő szaftot, akkor elhagyható)

a sűrítéshez (ha nem használtuk a 1,5 dl vizet, akkor ez a lépés nem szükséges):
1 dl hideg víz
1 tk. étkezési keményítő (liszt)

a körethez:
2 db édesburgonya
1 dl tej
2 dkg vaj
fél szerecsendió
1 mk. só
víz (amennyi ellepi) + 1 tk. vegeta, 1 tk. só a burgonyák főzéséhez





A zöldségeket meghámozom, megmosom.
(A zöldpaprika és a paradicsom lemaradt a képről, természetesen azokat is...)






Egy serpenyőben felhevítem az olívaolajat.






Az újhagymát, illetve a vöröshagymát felaprítom, és az olajon üvegesre dinsztelem.






A virslit felkarikázom.
A zöldpaprikát elfelezem, magházát eltávolítom, kockákra vágom;





mindkettőt a serpenyőbe teszem.
Fokhagymanyomóval rányomom a fokhagymát is.
Körülbelül 5 percig pirítom alacsony lángon.






A paradicsomot kisebb darabokra vágom, majd azt is a piruló keverékhez adom.






Kevés gulyáskrémet csorgatok rá,





meghintem a fűszerpaprikával, sóval, borssal, vegetával.
Alaposan elkeverem, felöntöm 1,5 dl vízzel, és fedő alatt, alacsony láng felett, 15 percig főzöm.






Az étkezési keményítőt a hideg vízzel elkeverem.






A pörkölt levéből 2-3 evőkanálnyit rámerek, elegyítem, majd folytonos keverés mellett az ételhez csorgatom.






Egy gyors visszaforralás után el is készült a virslipörkölt.






Az édesburgonyát felkockázom (minél kisebb, annál gyorsabban megfő),






majd sós, vegetás vízben puhára főzöm.






Ezután leszűröm róla a folyadékot,






krumplinyomóval alaposan összetöröm.





Visszateszem a tűzhelyre.
Hozzáadom a vajat, a tejet, reszelek rá szerecsendiót, meghintem sóval.
Alacsony láng felett addig kevergetem, míg egyneművé válik.




A pörköltet az édesburgonya-pürére halmozva tálalom.