Teljes kiőrlésű kenyér zabbal és quinoával
A múltkori sikeres bagettsütés óta a továbbfejlesztésen gondolkodok, miként lehetne hasonló összetevőkből kenyeret készíteni. Megpróbáltam, sikerült! Hihetetlenül boldog vagyok, mert pont olyan lett, amilyet megálmodtam. A héja ropog, a belseje puha, a szerkezete pedig laza, könnyű.
És íme a recept:
Hozzávalók 1 db kenyérhez (az enyém 1100 grammot nyom, és 6 cm magas):
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g darált zabpehely
100 g darált quinoa
3 ek. apróbb szemű zabpehely
5,5 dl meleg, de nem forró víz
0,4 dl olívaolaj
1 tasak instant élesztő
2 tk. barna cukor
2 mk. só
1-1 csipet libazsír a sütőtál kikenéséhez
2,5 dl meleg vízben elkeverem az élesztőt, a cukrot és az olívaolajat.
A mérőpoharat konyharuhával letakarva, 10 percre félreteszem.
A teljes kiőrlésű lisztet a sóval picit elkeverem,
hozzáadom a darált quinoát, a darált zabpelyhet,
a felfutott élesztős keveréket,
és a szemes zabpelyhet is.
Gyúrni kezdem, fokozatosan hozzáadagolva a maradék 5 dl vizet. 10-15 percig dagasztom.
Sokkal ragacsosabb tésztát kapok, mint mikor fehér liszttel dolgozok. Ebben a fázisban még nem is áll össze igazán, inkább egy nagyon sűrű krémhez hasonlít az állaga.
Konyharuhával letakarom, 1 órán át meleg helyen pihentetem.
Gyönyörűen megkel, csaknem kifut a tálból :).
A pultot alaposan meglisztezem (én darált zabpelyhet használtam itt is), átgyúrom a tésztát.
Konyharuhával ismét letakarom, 15 percet állni hagyom.
A jénai tál alját is
és tetejét is kizsírozom.
A tésztát kör alakúra enyhén ellapogatom, félbehajtom,
majd még egy picit gördítek rajta, hogy a szélek érintkezési vonala alulra kerüljön, és a felület szép sima legyen.
Hosszában enyhén összenyomom, így kissé megrövidül, ezután egy határozott mozdulattal a jénaiba emelem.
Felszínét vízzel megspriccelem, éles késsel bemetszem,
ráteszem a tál tetejét.
175 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm.
Ezután a fedőt eltávolítom, ismét megspriccelem vízzel, majd a hőmérsékletet 210 fokra állítva, további 15 percig pirítom a kenyeret.
És íme a recept:
Hozzávalók 1 db kenyérhez (az enyém 1100 grammot nyom, és 6 cm magas):
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g darált zabpehely
100 g darált quinoa
3 ek. apróbb szemű zabpehely
5,5 dl meleg, de nem forró víz
0,4 dl olívaolaj
1 tasak instant élesztő
2 tk. barna cukor
2 mk. só
1-1 csipet libazsír a sütőtál kikenéséhez
2,5 dl meleg vízben elkeverem az élesztőt, a cukrot és az olívaolajat.
A mérőpoharat konyharuhával letakarva, 10 percre félreteszem.
A teljes kiőrlésű lisztet a sóval picit elkeverem,
hozzáadom a darált quinoát, a darált zabpelyhet,
a felfutott élesztős keveréket,
és a szemes zabpelyhet is.
Gyúrni kezdem, fokozatosan hozzáadagolva a maradék 5 dl vizet. 10-15 percig dagasztom.
Sokkal ragacsosabb tésztát kapok, mint mikor fehér liszttel dolgozok. Ebben a fázisban még nem is áll össze igazán, inkább egy nagyon sűrű krémhez hasonlít az állaga.
Konyharuhával letakarom, 1 órán át meleg helyen pihentetem.
Gyönyörűen megkel, csaknem kifut a tálból :).
A pultot alaposan meglisztezem (én darált zabpelyhet használtam itt is), átgyúrom a tésztát.
Konyharuhával ismét letakarom, 15 percet állni hagyom.
A jénai tál alját is
és tetejét is kizsírozom.
A tésztát kör alakúra enyhén ellapogatom, félbehajtom,
majd még egy picit gördítek rajta, hogy a szélek érintkezési vonala alulra kerüljön, és a felület szép sima legyen.
Hosszában enyhén összenyomom, így kissé megrövidül, ezután egy határozott mozdulattal a jénaiba emelem.
Felszínét vízzel megspriccelem, éles késsel bemetszem,
ráteszem a tál tetejét.
175 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm.
Ezután a fedőt eltávolítom, ismét megspriccelem vízzel, majd a hőmérsékletet 210 fokra állítva, további 15 percig pirítom a kenyeret.
Meg kell várni, míg szinte teljesen kihűl, csak akkor lehet szépen szeletelni. Nehéz ellenállni a kísértésnek, hiszen
isteni az illata :).