Skót tojás pulykából, kuszkusz körettel
Eredetileg ez az étel étolajban sütve készül, a tojás sárgája pedig még lágy. Egyrészt az étolajat - a fogyókúrától függetlenül is - igyekszem mostanában elkerülni, másrészt a tojást csak keményre főzve, sütve vagyok képes megenni. Ezeket a változtatásokat bevetve is szuper lett a végeredmény, jó szívvel ajánlom ezt a receptet is!
Hozzávalók 2 főre
a tojáshoz:
500 g darált hús
4 tojás
2 ek. apró szemű zabpehely
1 tojás
2 csapott mk. só
1 púpozott mk. fűszerpaprika
2-3 csipet őrölt bors
1 mk. vegeta
1-2 csepp olívaolaj a sütőtál kikenéséhez
a körethez:
200 g kuszkusz
2 dl forró víz
2 dkg vaj
1 mk. só
A darált húst egy tálba teszem,
hozzáadom a sót, borsot, fűszerpaprikát, vegetát, tojást
és a zabpelyhet.
Alaposan összegyúrom, 15 percig állni hagyom.
Addig a tojásokat 12 perc alatt keményre főzöm,
majd kihűtöm őket.
Héjukat eltávolítom.
A masszát négy, közel egyenlő részre osztom, majd a tojásokat a látott módon a húsos keverékbe "csomagolom".
Egy jénai tálat kikenek olívaolajjal,
abba sorakoztatom a golyókat.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sülnek.
A körethez a kuszkuszt egy kis lábasba öntöm,
hozzáadom a sót és a vajat,
majd leöntöm a forró vízzel. Egyszer megkeverem,
ráteszem a fedőt, és 10 percig állni hagyom, hogy gőzében megpuhuljon.
Mikor kész, villával fellazítom.
Ez az étel frissen, melegen a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható, akár szendvicsbe karikázva, vagy hidegtál elemeként.
Bármilyen köretet választhatunk hozzá, esetleg savanyúsággal is kínálhatjuk.