Skót tojás pulykából, kuszkusz körettel

Eredetileg ez az étel étolajban sütve készül, a tojás sárgája pedig még lágy. Egyrészt az étolajat - a fogyókúrától függetlenül is - igyekszem mostanában elkerülni, másrészt a tojást csak keményre főzve, sütve vagyok képes megenni. Ezeket a változtatásokat bevetve is szuper lett a végeredmény, jó szívvel ajánlom ezt a receptet is!


Hozzávalók 2 főre
a tojáshoz:
500 g darált hús
4 tojás
2 ek. apró szemű zabpehely
1 tojás
2 csapott mk. só
1 púpozott mk. fűszerpaprika
2-3 csipet őrölt bors
1 mk. vegeta
1-2 csepp olívaolaj a sütőtál kikenéséhez

a körethez:
200 g kuszkusz
2 dl forró víz
2 dkg vaj
1 mk. só






A darált húst egy tálba teszem,






hozzáadom a sót, borsot, fűszerpaprikát, vegetát, tojást






és a zabpelyhet.






Alaposan összegyúrom, 15 percig állni hagyom.






Addig a tojásokat 12 perc alatt keményre főzöm,






majd kihűtöm őket.







Héjukat eltávolítom.





A masszát négy, közel egyenlő részre osztom, majd a tojásokat a látott módon a húsos keverékbe "csomagolom".






Egy jénai tálat kikenek olívaolajjal,





abba sorakoztatom a golyókat.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sülnek.






A körethez a kuszkuszt egy kis lábasba öntöm,






hozzáadom a sót és a vajat,






majd leöntöm a forró vízzel. Egyszer megkeverem,





ráteszem a fedőt, és 10 percig állni hagyom, hogy gőzében megpuhuljon.
Mikor kész, villával fellazítom.






Ez az étel frissen, melegen a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható, akár szendvicsbe karikázva, vagy hidegtál elemeként.
Bármilyen köretet választhatunk hozzá, esetleg savanyúsággal is kínálhatjuk.