Óvári csirkemell édesburgonya hasábokkal
Sokan azért nem kedvelik a csirkemellet, mert véleményük szerint száraz húsfajta. Nem tudom, hogy én csinálok-e valamit másképp, vagy csupán, mivel imádom, én nem érzem annak. Bármilyen véleményen legyél is, garantálhatom, hogy a feltéteknek köszönhetően szaftos, csupa fantasztikus aromával büszkélkedő ételt kapsz eredményül. Az édesburgonya már csak hab a tortán :).
Hozzávalók 2 főre
a feltéthez:
250 g barna csiperke gomba
1-2 csipet só
1 csapott mk. bors
1 csapott tk. majoranna
1 fej vöröshagyma
1 ek. olívaolaj
100 g gépsonka
100 g sajt (reszelt, vagy szeletelt, bármelyik jó)
a húshoz:
300 g csirkemell
1-2 csipet bors oldalanként
ízlés szerint só oldalanként
kis darab vaj a sütőtál kikenéséhez
a hasábokhoz:
1,5 nagyobb édesburgonya
1 ek. olívaolaj
1 mk. só
1 csipet bors
Az olívaolajat felhevítem.
A vöröshagymát meghámozom, megmosom, finomra darabolom,
majd az olajon üvegesre dinsztelem.
A gombát is megmosom (nagyon gondosan!), felszeletelem,
és a hagymához adom.
Közepes láng felett, gyakran kevergetve, pirítom.
Közben sózom, borsozom,
meghintem majorannával.
Amikor teljesen összeesik és elfő alóla az összes folyadék, akkor van készen.
A csirkemellet megmosom, megtisztítom, papírtörlőn leitatom róla a vizet.
Hosszában és keresztben elvágom, így hat kisebb szelet húst kapok.
Egy jénai tálat kivajazok,
abban elhelyezem a szeleteket, melyek mindkét oldalát sózom, borsozom.
Beterítem őket a sonkaszeletekkel,
valamint a gombával, és megszórom reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Az édesburgonyát meghámozom, megmosom, hasábokra vágom, és egy keverőtálba öntöm.
Meglocsolom az olívaolajjal, meghintem sóval és borssal.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral,
arra fektetem a hasábokat.
200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sülnek.
Amint az édesburgonya elkészült, azonnal, még melegében tálalok.
Ezek a hasábok nemcsak köretként szuperek, hanem bármilyen joghurtalapú mártogatóssal is fogyaszthatjuk; de vigyázzunk! Ha egyszer elkezdjük, addig esszük, amíg el nem fogynak :).