Kuszkusz alapú túrógombóc, kókuszköntösben
Már nagyon "fájt a fogam" egy hamisítatlan, habkönnyű túrógombócra, jó tömény, édes tejföllel leöntve... Fantasztikusan hangzik, csak épp a célt hiúsítaná meg, miszerint van még itt néhány leadandó kiló.
Így aztán nem volt mit tenni, kitaláltam egy, ha nem is teljesen, de talán kissé egészségesebb, kissé diétásabb változatot, ami abszolút kielégítette a túrógombóc iránti vágyamat.
Hozzávalók 2 főre
a gombócokhoz:
250 g zsírszegény krémes túró (ha nagyon száraz, kevés natúr joghurttal krémesíthető)
2 db tojás
130 g kuszkusz
1 ek. darált zabpehely
1 citrom reszelt héja
az öntethez:
200 ml natúr joghurt
2 ek. porcukor (ezt sajnos nem tudtam mással kiváltani, mi nem fogyasztunk édesítőszereket, méz pedig nem volt éppen itthon)
a "köntöshöz":
kókuszreszelék
A tojások sárgáját különválasztom a fehérjétől,
habverővel kikeverem őket.
A fehérjét felverem kemény habbá.
Akkor tökéletes, ha az edényt fejre fordítva sem mozdul a hab.
Egy másik keverőtálba öntöm a kuszkuszt, a túrót, a tojások sárgáját,
valamint a darált zabpelyhet.
Ráreszelem a citromhéjat, és alaposan átkeverem.
A keményre vert habot tortalapáttal óvatos, laza mozdulatokkal beledolgozom a masszába. Nem szabad ütögetni!
10-15 percig pihentetem.
Addig egy közepes méretű lábasban vizet forralok, amit enyhén besózok.
Amikor a víz már lobog,
a túrós keverékből nedves kézzel gömböket formálok, azokat a lábasba engedem.
Egyszer megkeverem, majd 10 percig főzöm őket.
A főzővízből a kókuszreszelékbe szedem, abban egyesével meghempergetem a golyóbisokat.
A natúr joghurtot a porcukorral kikeverem,
Így aztán nem volt mit tenni, kitaláltam egy, ha nem is teljesen, de talán kissé egészségesebb, kissé diétásabb változatot, ami abszolút kielégítette a túrógombóc iránti vágyamat.
Hozzávalók 2 főre
a gombócokhoz:
250 g zsírszegény krémes túró (ha nagyon száraz, kevés natúr joghurttal krémesíthető)
2 db tojás
130 g kuszkusz
1 ek. darált zabpehely
1 citrom reszelt héja
az öntethez:
200 ml natúr joghurt
2 ek. porcukor (ezt sajnos nem tudtam mással kiváltani, mi nem fogyasztunk édesítőszereket, méz pedig nem volt éppen itthon)
a "köntöshöz":
kókuszreszelék
A tojások sárgáját különválasztom a fehérjétől,
habverővel kikeverem őket.
A fehérjét felverem kemény habbá.
Akkor tökéletes, ha az edényt fejre fordítva sem mozdul a hab.
Egy másik keverőtálba öntöm a kuszkuszt, a túrót, a tojások sárgáját,
valamint a darált zabpelyhet.
Ráreszelem a citromhéjat, és alaposan átkeverem.
A keményre vert habot tortalapáttal óvatos, laza mozdulatokkal beledolgozom a masszába. Nem szabad ütögetni!
10-15 percig pihentetem.
Addig egy közepes méretű lábasban vizet forralok, amit enyhén besózok.
Amikor a víz már lobog,
a túrós keverékből nedves kézzel gömböket formálok, azokat a lábasba engedem.
Egyszer megkeverem, majd 10 percig főzöm őket.
A főzővízből a kókuszreszelékbe szedem, abban egyesével meghempergetem a golyóbisokat.
A natúr joghurtot a porcukorral kikeverem,
majd a gombócokra csorgatva azt, tálalom az ételt.