Hentes (csirke)tokány bulgurral
Nagyon szeretem a hentes tokányt, szerintem szenzációs, ahogy a savanyú uborka pikáns aromája keveredik a sonka füstös ízével, kiegészülve a többi zamattal. Most kicsit diétásabb verzióban készítettem el, csirkemellből, szalonna nélkül; köretnek pedig bulgurt kínáltam.
Hozzávalók 2 főre
a raguhoz:
30 dkg csirkemell
10 dkg szeletelt sertéssonka
4 db közepes méretű csemege uborka
1 fej vöröshagyma
1 ek. passzírozott paradicsom
1 mk. só
1 mk. vegeta
1 csipet bors
1 ek. olívaolaj
2 dl víz
a habaráshoz:
1 dl hideg víz
2 tk. liszt
a körethez:
200 g bulgur
360 ml meleg víz
1 mk. só
A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, felaprítom.
A csirkemellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a vizet,
csíkokra vágom.
Az olívaolajat felhevítem, azon a hagymát dinsztelni kezdem.
Amikor az üvegessé vált, ráteszem a húst,
és időnként átkeverve fehéredésig pirítom.
A sonkaszeleteket,
valamint a csemegeuborkát is felcsíkozom,
majd a csirkéhez adom.
Meghintem a fűszerekkel, sóval.
A passzírozott paradicsommal alaposan elkeverem,
felöntöm a vízzel. Közepes lángon 10 percig főzöm a ragut.
A lisztet és a vizet csomómentesre keverem.
A szaftból 3-4 evőkanálnyit - kanalanként elkeverve - hozzáadok a habaráshoz, ezután csorgatom csak vissza az ételbe, így nem fog összeállni a liszt.
Egyet forralok rajta, és kész is van.
A bulgurt ezúttal kicsit másként készítettem el, mint eddig, most lett a legfinomabb.
Sós, meleg vízben elkeverem a szemeket, így teszem fel főni.
Amikor felforrt, elzárom alatta a hőt, és fedő alatt 20 percig pihentetem.
Tökéletesen puha lesz, és folyadék sem marad alatta.
Hozzávalók 2 főre
a raguhoz:
30 dkg csirkemell
10 dkg szeletelt sertéssonka
4 db közepes méretű csemege uborka
1 fej vöröshagyma
1 ek. passzírozott paradicsom
1 mk. só
1 mk. vegeta
1 csipet bors
1 ek. olívaolaj
2 dl víz
a habaráshoz:
1 dl hideg víz
2 tk. liszt
a körethez:
200 g bulgur
360 ml meleg víz
1 mk. só
A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, felaprítom.
A csirkemellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a vizet,
csíkokra vágom.
Az olívaolajat felhevítem, azon a hagymát dinsztelni kezdem.
Amikor az üvegessé vált, ráteszem a húst,
és időnként átkeverve fehéredésig pirítom.
A sonkaszeleteket,
valamint a csemegeuborkát is felcsíkozom,
majd a csirkéhez adom.
Meghintem a fűszerekkel, sóval.
A passzírozott paradicsommal alaposan elkeverem,
felöntöm a vízzel. Közepes lángon 10 percig főzöm a ragut.
A lisztet és a vizet csomómentesre keverem.
A szaftból 3-4 evőkanálnyit - kanalanként elkeverve - hozzáadok a habaráshoz, ezután csorgatom csak vissza az ételbe, így nem fog összeállni a liszt.
Egyet forralok rajta, és kész is van.
A bulgurt ezúttal kicsit másként készítettem el, mint eddig, most lett a legfinomabb.
Sós, meleg vízben elkeverem a szemeket, így teszem fel főni.
Amikor felforrt, elzárom alatta a hőt, és fedő alatt 20 percig pihentetem.
Tökéletesen puha lesz, és folyadék sem marad alatta.
A ragut a köretre halmozva tálalom.