Hentes (csirke)tokány bulgurral

Nagyon szeretem a hentes tokányt, szerintem szenzációs, ahogy a savanyú uborka pikáns aromája keveredik a sonka füstös ízével, kiegészülve a többi zamattal. Most kicsit diétásabb verzióban készítettem el, csirkemellből, szalonna nélkül; köretnek pedig bulgurt kínáltam.


Hozzávalók 2 főre
a raguhoz:
30 dkg csirkemell
10 dkg szeletelt sertéssonka
4 db közepes méretű csemege uborka
1 fej vöröshagyma
1 ek. passzírozott paradicsom
1 mk. só
1 mk. vegeta
1 csipet bors
1 ek. olívaolaj
2 dl víz

a habaráshoz:
1 dl hideg víz
2 tk. liszt

a körethez:
200 g bulgur
360 ml meleg víz
1 mk. só






A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, felaprítom.






A csirkemellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a vizet,






csíkokra vágom.






Az olívaolajat felhevítem, azon a hagymát dinsztelni kezdem.






Amikor az üvegessé vált, ráteszem a húst,






és időnként átkeverve fehéredésig pirítom.






A sonkaszeleteket,






valamint a csemegeuborkát is felcsíkozom,






majd a csirkéhez adom.






Meghintem a fűszerekkel, sóval.






A passzírozott paradicsommal alaposan elkeverem,






felöntöm a vízzel. Közepes lángon 10 percig főzöm a ragut.






A lisztet és a vizet csomómentesre keverem.





A szaftból 3-4 evőkanálnyit - kanalanként elkeverve - hozzáadok a habaráshoz, ezután csorgatom csak vissza az ételbe, így nem fog összeállni a liszt.
Egyet forralok rajta, és kész is van.





A bulgurt ezúttal kicsit másként készítettem el, mint eddig, most lett a legfinomabb.
Sós, meleg vízben elkeverem a szemeket, így teszem fel főni.





Amikor felforrt, elzárom alatta a hőt, és fedő alatt 20 percig pihentetem.
Tökéletesen puha lesz, és folyadék sem marad alatta.





A ragut a köretre halmozva tálalom.