Csirkesült svéd gombasalátával

A sült csirkénél nem sok hálásabb étel létezik, néhány pillanat alatt előkészíthető, fantáziánk szerint fűszerezhető. Ropogós, pirosra sült bőrével, szaftos húsával széles körben sikert arathatunk vele.
Most gombasalátát készítettem hozzá, végre nem konzervből: keményen járom az utam a gombaszeretet felé :). Mutatom a receptet:


Hozzávalók 3 főre
a sülthöz:
2 teljes csirkecomb
1-1 csipet só oldalanként
1-1 csipet vegeta oldalanként
fél-fél csipet fokhagyma-granulátum oldalanként
2 ek. olívaolaj a combok pirításához
kis darab vaj a sütőtál kikenéséhez

a salátához:
250 g barna csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
140 g sűrített paradicsom
2 ek. olívaolaj
1 mk. oregánó
1 mk. bazsalikom
1 mk. só
2 csipet őrölt bors
2 db babérlevél
1,5 tk. barna cukor
fél dl víz






A húsokat megtisztítom, megmosom, papírtörlővel leitatom róluk a vizet.





Egy serpenyőben felhevítem az olívaolajat, és ráteszem a combokat. Ne legyen túl forró az olaj, és a hőfok se legyen túl magas! Vigyázni kell, nagyon fröcsköl!






Fedő alatt, oldalanként 5-5 percig pirítom.






Egy jénai tálat kivajazok,





rászedem a kissé megpirult húsokat, "fejjel lefelé". Sót, borsot, vegetát, fokhagyma-granulátumot szórok rá,






majd megfordítva, a másik oldalnál is elvégzem a fűszerezést.






Alufóliával letakarva, 180 fokos sütőben 50 percig sütöm.





A fóliát eltávolítom, leöntöm a keletkezett szaft nagy részét. A tálban maradt lével meglocsolom a combokat, és további 10 percig, már fólia nélkül, 200 fokon pirítom a sütőben.






A gombát és a vöröshagymát megtisztítom, megmosom. Előbbit szeletekre,






utóbbit kisebb kockákra vágom.







A fokhagymát is megtisztítom, és feldarabolom.






Az olívaolajat felhevítem, dinsztelni kezdem rajta a vöröshagymát.






Amikor az üvegessé vált, hozzáadom a fokhagymát, néhányszor átforgatom.






Rádobom a csiperkét, és közepes lángon pirítani kezdem.





Ha már picit összeesett a gomba, a sűrített paradicsommal jól elkeverem. Hozzáöntöm a fél dl vizet a barna cukorral.





Megszórom sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, beleteszem a babérleveleket.
Sűrűre főzöm.






A salátát érdemes előző nap elkészíteni, úgy a legfinomabb, ha teljesen összeértek az ízek. Ha erre nincs mód, vagy nem szeretnénk ennyi időt várni, akkor is hűtsük hidegre fogyasztás előtt!