Babfasírt fokhagymás-bazsalikomos mártogatóssal

Időnként jól esik egy-egy húsmentes ebéd, ezért arra gondoltam - mivel éppen volt itthon egy, az "éléskamrában" megbújó babkonzerv - , hogy ma babfasírt lesz ebédre. Gyorsan kész van, nulla konyhai gyakorlattal is bárki sikeresen megsütheti. A maradékot le is lehet fagyasztani, és ha kevés az időnk, csak kivesszük a fagyasztóból, serpenyőben átforrósítjuk, ezután már tálalhatjuk is.


Hozzávalók 8 darab fasírthoz:
250 g vörös bab konzerv
1 db tojás
75 g apró szemű zabpehely
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
2 csipet őrölt bors
1 mk só
1 tk. fűszerpaprika
1/3 mk. sütőpor

a mártogatóshoz:
200 ml natúr joghurt
1 csipet só
1 mk. morzsolt bazsalikom
1 csipet fokhagyma-granulátum (vagy fél gerezd fokhagyma áttörve)






A babról leszűröm a folyadékot, átmosom,






majd krumplinyomóval alaposan áttöröm.







A kétféle hagymát meghámozom, megmosom.






A vöröshagymát lereszelem,






rátöröm a fokhagymát.






A hagymákra öntöm a zabpelyhet, a babpépet, hozzáadom a tojást,






majd meghintem a fűszerekkel, sütőporral.
Kézzel az egészet gondosan összedolgozom.






Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.




A masszából pingponglabda nagyságú golyókat formálok, amelyeket ellapogatok, és a tepsire helyezek.
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sülnek.






A joghurtot egy kis tálkába öntöm,






megszórom sóval, bazsalikommal, fokhagyma-granulátummal, ezután alaposan elkeverem.






A fasírtok hidegen és melegen is egyaránt nagyon finomak.
Tálalhatjuk bármilyen pürével, salátával, vagy akár hamburgerzsemlében is.