Tyúkhúsleves
Be kell vallanom, nem vagyok gyakorlott leveskészítő. Annyira nem is szeretem őket, valószínűleg innen gyökerezik, hogy az étrendünkben is csak ritkán jelenik meg egy-egy fajta. Ezért most kapóra jött az Anyukáméknál töltött idő arra, hogy az ő irányításával, közösen elkészítsük a hamisíthatatlan "Anya-húslevest".
Hozzávalók 6 főre:
Hozzávalók 6 főre:
1 egész tyúk
3 szál sárgarépa
3 szál petrezselyem gyökér
1 db zeller
1 db karalábé
1 fej vöröshagyma
2 db krumpli
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 kisebb fej, vagy 6 nagyobb gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 teatojásnyi egész bors
1 db húsleves kocka
1 ek. ételízesítő
ízlés szerint só
A tyúkot "alkatrészeire" szedtük :), megmostuk.
Annyi hideg vízben, hogy bőségesen ellepje, feltettük főni.
A keletkező habot folyamatosan leszedtük a leves tetejéről, egészen addig, míg teljesen habmentes lett a felszín. Ekkor a lángot alatta visszavettük takarékra, és végig így főztük, hogy csak "gyöngyözzön", különben a színe zavaros lenne.
A zöldségeket megtisztítottuk, megmostuk.
Egy kis tipp:
Ha a petrezselyem gyökeret a képen látható módon hámozzuk meg, sokkal intenzívebb íz nyerhető ki belőle, mintha eltávolítanánk a levéltő alatti részt.
Az összes zöldséget a húsok mellé tettük.
Beledobtuk a húsleves kockát, sóztuk, megszórtuk az ételízesítővel is.
A teatojást megtöltöttük borssal,
majd a fazék peremére akasztva, a készülő levesbe lógattuk.
Ahogy fentebb is említettem, nagyon fontos, hogy kis láng felett főzzük, éppen csak "gyöngyözzön"!
Szánjunk erre a folyamatra 3-4 órát, attól függően, mikorra puhul majd át a hús.
Amikor megfőtt a tyúk, csipesszel egy tálba szedtük.
A zöldségeket is kivettük a fazékból,
majd egy lábasba, szűrő segítségével átszűrtük a levet.
3 szál sárgarépa
3 szál petrezselyem gyökér
1 db zeller
1 db karalábé
1 fej vöröshagyma
2 db krumpli
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 kisebb fej, vagy 6 nagyobb gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 teatojásnyi egész bors
1 db húsleves kocka
1 ek. ételízesítő
ízlés szerint só
A tyúkot "alkatrészeire" szedtük :), megmostuk.
Annyi hideg vízben, hogy bőségesen ellepje, feltettük főni.
A keletkező habot folyamatosan leszedtük a leves tetejéről, egészen addig, míg teljesen habmentes lett a felszín. Ekkor a lángot alatta visszavettük takarékra, és végig így főztük, hogy csak "gyöngyözzön", különben a színe zavaros lenne.
A zöldségeket megtisztítottuk, megmostuk.
Egy kis tipp:
Ha a petrezselyem gyökeret a képen látható módon hámozzuk meg, sokkal intenzívebb íz nyerhető ki belőle, mintha eltávolítanánk a levéltő alatti részt.
Az összes zöldséget a húsok mellé tettük.
Beledobtuk a húsleves kockát, sóztuk, megszórtuk az ételízesítővel is.
A teatojást megtöltöttük borssal,
majd a fazék peremére akasztva, a készülő levesbe lógattuk.
Ahogy fentebb is említettem, nagyon fontos, hogy kis láng felett főzzük, éppen csak "gyöngyözzön"!
Szánjunk erre a folyamatra 3-4 órát, attól függően, mikorra puhul majd át a hús.
Amikor megfőtt a tyúk, csipesszel egy tálba szedtük.
A zöldségeket is kivettük a fazékból,
majd egy lábasba, szűrő segítségével átszűrtük a levet.
Cérnametélt tésztával fogyasztottuk a húslevest!