Túrós pulykafasírt brokkolipürével
Imádom a túrót, a pulykahúst, a zabpelyhet is, így nem kérdés, hogy ezek a kis golyók is nagy kedvenceim. Ahogy elfogytak, már legszívesebben készítettem volna a következő adagot.
A brokkolipüré pedig remekül passzol ehhez a fasírthoz, ráadásul a két étel együtt igencsak laktató.
Hozzávalók
a fasírthoz (19 db):
500 g darált pulykahús
200 g zsírszegény túró
50 g zabpehely
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
ízlés szerint só
1 csipet bors
1 mk. bazsalikom
1 mk. oregánó
1 mk. fűszerpaprika
a brokkolipüréhez (2 adag):
1 db brokkoli
sózott víz a főzéshez
fél szerecsendió
ízlés szerint só
1 csipet bors
1 mk. vegeta
1 dl tejszín
1 tk. liszt
A fasírttal indítok, amíg az sül, addig megleszek a pürével is.
A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, összekockázom.
A fokhagymát is meghámozom.
Egy kis lábasban felhevítem az olívaolajat,
és megdinsztelem rajta a vöröshagymát.
Picit kihűtöm.
A darált húst egy tálba teszem,
hozzáadom a zabpelyhet, sót, borsot, oregánót, bazsalikomot,
majd a túrót, a fűszerpaprikát, és a tojást.
Kicsit eldolgozom.
Végül ráteszem a vöröshagymát, rányomom fokhagymanyomóval a fokhagymát is.
Kézzel gondosan átgyúrom.
A kész masszából megnedvesített kézzel közepes nagyságú golyókat formálok,
amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezek.
180 fokon 40 perc alatt készre sütöm őket.
A püréhez a brokkolit rózsáira szedem egy szűrőbe, átmosom.
Sós vízben puhára főzöm,
majd leszűröm.
Krumplinyomó segítségével alaposan áttöröm.
Belereszelek fél szerecsendiót, hozzáadom a sót, a borsot, a vegetát.
A lisztet a tejszínnel habverővel csomómentesre habarom, majd a püréhez keverem.
Egyet forralok rajta, hogy szépen besűrűsödjön, ne látszódjon a tejszín a pürében, hanem egyszínű, zöld legyen.
A brokkolipüré pedig remekül passzol ehhez a fasírthoz, ráadásul a két étel együtt igencsak laktató.
Hozzávalók
a fasírthoz (19 db):
500 g darált pulykahús
200 g zsírszegény túró
50 g zabpehely
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
ízlés szerint só
1 csipet bors
1 mk. bazsalikom
1 mk. oregánó
1 mk. fűszerpaprika
a brokkolipüréhez (2 adag):
1 db brokkoli
sózott víz a főzéshez
fél szerecsendió
ízlés szerint só
1 csipet bors
1 mk. vegeta
1 dl tejszín
1 tk. liszt
A fasírttal indítok, amíg az sül, addig megleszek a pürével is.
A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, összekockázom.
A fokhagymát is meghámozom.
Egy kis lábasban felhevítem az olívaolajat,
és megdinsztelem rajta a vöröshagymát.
Picit kihűtöm.
A darált húst egy tálba teszem,
hozzáadom a zabpelyhet, sót, borsot, oregánót, bazsalikomot,
majd a túrót, a fűszerpaprikát, és a tojást.
Kicsit eldolgozom.
Végül ráteszem a vöröshagymát, rányomom fokhagymanyomóval a fokhagymát is.
Kézzel gondosan átgyúrom.
A kész masszából megnedvesített kézzel közepes nagyságú golyókat formálok,
amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezek.
180 fokon 40 perc alatt készre sütöm őket.
A püréhez a brokkolit rózsáira szedem egy szűrőbe, átmosom.
Sós vízben puhára főzöm,
majd leszűröm.
Krumplinyomó segítségével alaposan áttöröm.
Belereszelek fél szerecsendiót, hozzáadom a sót, a borsot, a vegetát.
A lisztet a tejszínnel habverővel csomómentesre habarom, majd a püréhez keverem.
Egyet forralok rajta, hogy szépen besűrűsödjön, ne látszódjon a tejszín a pürében, hanem egyszínű, zöld legyen.
Utolsó megmozdulásként kitálalom! Szerintem igazán fantasztikus étel.