Házi sajt chilivel és fokhagymával

A múlt hetet Anyukáméknál töltöttem, akik szomszédai történetesen egy hatalmas gazdaságot üzemeltetnek, többek között sok-sok tehénnel, így bármikor friss házi tejhez juthatnak. Gyorsan be is vásároltunk belőle, és már neki is fogtunk a sajtkészítésnek. Szerintem páratlan lett a végeredmény :). 
Mutatom az eljárást:


Hozzávalók egy körülbelül 400-500 grammos sajthoz:
5 liter tej
3 púpozott ek. só
4 ek. 20%-os ételecet
2 fej fokhagyma
ízlés szerint chili

(Ha natúr sajtot szeretnétek készíteni, a tej, a só és az ecet a hozzávalók a fenti arányban, ezen felül ízlés szerint bármivel gazdagítható.)





Legelső mozdulatként a tejet forráspontig hevítettük, majd takarék lángra állítottuk a tűzhelyet.




Fokhagymanyomó segítségével hozzáadtuk a megtisztított fokhagymagerezdeket,





valamint a chilit. Mi most házilag darált chili paprikával dolgoztunk, de bármilyen másféle is tökéletesen megfelel, vagy akár el is hagyható, ha valaki nem szeretné.







Alaposan elkevertük.







A sót és az ecetet kanállal elegyítettük,




majd folyamatos keverés mellett a tejhez adtuk.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy bárhogy ízesítsük is a tejet, az ecetes keveréket csak akkor adjuk hozzá, ha már minden más benne van, ellenkező esetben kicsapódik, nem veszi fel már a később hozzáadott alapanyagokat!







Körülbelül 2 perc keverés után szépen elkülönült a savó és a massza.







Egy gyümölcsmosó edényt







egy textil pelenkával kibéleltünk,







és a masszát lyukacsos merőkanállal beleszedtük.






Mikor már nagy részét átszedtük, a lábas teljes tartalmát is ráöntöttük. Picit hagytuk hűlni, épp annyira, hogy tudjunk vele dolgozni.






Ezután összefogtuk a textil pelenkát, kinyomkodtuk, kicsepegtettük belőle a lehető legtöbb folyadékot.






Egy mélyebb műanyag doboz oldalát és alját néhány helyen kiszurkáltuk, tálcára raktuk.







A masszát beletettük, elnyomkodtuk.





Arra egy másik műanyag dobozt, a dobozba pedig nehezékeket helyeztünk.
(A nehezék lehet bármi, teljesen lényegtelen, csak az a fontos, hogy megfelelően préselje a sajtot, a felesleges folyadék pedig a doboz oldalán eltávozzon.)







Néhány óra múlva kiborítottuk a tálcára,






sütőpapírba csomagoltuk, végül újabb néhány órára (egy éjszakára) eltettük a hűtőszekrénybe.







Reggelre kiválóan szeletelhető, isteni finom sajtot kaptunk!
Nem is tartott sokáig... :)
2-3 hűtőben töltött nap után pedig még reszelni is gond nélkül lehet (feltéve, ha addig el nem fogy).