Dubarry csirkemell kicsit másképp
A Madame Du Barry-ról, XV. Lajos kegyencnőjéről elnevezett karfiolos ételnek több verziója is ismert. Készülhet sertésből és borjúból is a csirkemell mellett, sonkával, vagy anélkül; ami elmaradhatatlan, az a mártás.
Én most az eredeti recepttől eltérően, diétásan készítettem el.
Hozzávalók
a húshoz:
30 dkg csirkemell
oldalanként 1 csipet só
oldalanként 1 csipet bors
1 ek. olívaolaj
1 db karfiol
1 tk. vegeta
víz
a mártáshoz:
2 dl natúr joghurt
2 db tojás
10 dkg mozzarella
fél mk. só
1 mk. bors
vaj a sütőtál kikenéséhez
A csirkemellet megmosom, papírtörlőn leitatom róla a vizet.
Hosszában kettévágom.
Az így keletkezett négy hússzelet mindkét oldalát sózom, borsozom.
Az olívaolajat felhevítem, majd oldalanként 5-5 perc alatt elősütöm a mellet.
Egy jénai tálat kivajazok,
elrendezem benne a szeleteket.
A karfiolt rózsáira szedem,
átmosom,
majd a vegetás vízben 5 percig forralom.
Ezután leszűröm,
és a húsra terítem őket.
A mozzarellát lereszelem.
A joghurtot, a tojást,
a borsot és a sót
habverővel eldolgozom,
majd belekeverem a sajtot is.
Ezt a masszát arányosan elosztva, a karfiolra locsolom.
180 fokos sütőben 45 percig sütöm.
Langyosra hűtve tálalom.