Babos rizs

Van néhány olyan alapanyag, amit bár szeretek, valahogy mégsem kerül szinte soha terítékre. Ilyen áldozat például a bab is. Nem is tudom, miért nélkülöztem eddig, most már nagyobb figyelmet fektetek a belőle készült ételekre, próbálom gyakrabban becsempészni az étrendünkbe. Most, hogy diétázunk, különösen jól jön. Íme hát egy babos étel:


Hozzávalók 2 főre:
fél bögre basmati rizs
1 bögre forró víz
1 zöldségleves kocka
1 ek. olívaolaj a rizs pirításához
1 konzerv vörösbab
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 mk. só
1 csipet bors
1 ek. olívaolaj
1 dl víz






Az olívaolajat felforrósítom,







azon a rizst néhányszor átforgatom.






Felöntöm a forró vízzel, amibe egy zöldségleves kockát is beledobok.
Időnként megkeverve, 10 percig főzöm, majd újabb 10 percen át, a tűzhelyről levéve, fedő alatt pihentetem.






Egy magasabb falú serpenyőben ismét olívaolajat hevítek.






A hagymákat meghámozom, megmosom.






A vöröshagymát kisebb kockákra vágom,






az olajon megdinsztelem.






Fokhagymanyomóval rányomom a fokhagymát, majd felöntöm 1 dl vízzel.






A babról leöntöm a levet, és szűrőben átmosom.






A babot, valamint a paradicsomsűrítményt a hagymához adom,





és gondosan elkeverem. Sózom, borsozom.
Hozzákeverem a rizst, amivel még 5 perc alatt összemelegítem,






végül tálalom.