Svéd "ikeás" húsgolyó
Bizonyára sokatok járt már IKEA áruházban, és ha már ott jártatok, nagy valószínűséggel kóstoltátok a híres svéd húsgolyót.
Én attól a pillanattól kezdve, hogy az első falatot a számba vettem, szerelmes lettem belé, előfordult, hogy csak azért ugrottunk be a fent említett áruházba, hogy húsgolyókat ebédeljünk :). Aztán megalkottuk otthon a mi kis svéd gombócainkat. Aki még nem ismerné, annak az elkészítése szigorúan kötelező!
Hozzávalók 2 főre:
250 g sertés darált hús
250 g marha darált hús
1 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
40 g zsemlemorzsa
1 tojás sárgája
fél szerecsendió (vagy fél tk. őrölt szerecsendió)
1 mk. só
köret:
30 dkg mirelit steak burgonya, vagy hasábburgonya
szójaszósz
(Hétvégén általában rendelkezésemre áll a kedvenc, és egyetlen kuktám, akivel imádunk együtt főzni. Így tettünk ma is, ezért a többesszám :)).
Csalunk egy hatalmasat, és a köretet nem friss, hanem mirelit krumpliból készítjük. Állítólag steak burgonya, gyakorlatilag hasábnak sem nagyon neveznénk, de az íze nagyon rendben volt.
A krumpliszeleteket egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsire terítjük. 220 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt ropogósra sütjük, majd megsózzuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
Egy teflon serpenyőben felhevített olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd leszedjük az olajról és félretesszük.
A tojást kettéválasztjuk, most csak a sárgájával dolgozunk.
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót.
Gondosan összegyúrjuk.
A húsos keverékből nagyjából egyenlő, inkább kisebb gombócokat formálunk.
A hagyma sütéséből visszamaradt kevés olajon a gombócok minden oldalát, időnként forgatva, átpirítjuk.
Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük őket.
Bár mi most szójaszósszal meglocsolva ettük, gyümölcsszósszal, vagy barna szósszal tálalva is fantasztikusan finom!
Én attól a pillanattól kezdve, hogy az első falatot a számba vettem, szerelmes lettem belé, előfordult, hogy csak azért ugrottunk be a fent említett áruházba, hogy húsgolyókat ebédeljünk :). Aztán megalkottuk otthon a mi kis svéd gombócainkat. Aki még nem ismerné, annak az elkészítése szigorúan kötelező!
Hozzávalók 2 főre:
250 g sertés darált hús
250 g marha darált hús
1 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
40 g zsemlemorzsa
1 tojás sárgája
fél szerecsendió (vagy fél tk. őrölt szerecsendió)
1 mk. só
köret:
30 dkg mirelit steak burgonya, vagy hasábburgonya
szójaszósz
(Hétvégén általában rendelkezésemre áll a kedvenc, és egyetlen kuktám, akivel imádunk együtt főzni. Így tettünk ma is, ezért a többesszám :)).
Csalunk egy hatalmasat, és a köretet nem friss, hanem mirelit krumpliból készítjük. Állítólag steak burgonya, gyakorlatilag hasábnak sem nagyon neveznénk, de az íze nagyon rendben volt.
A krumpliszeleteket egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsire terítjük. 220 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt ropogósra sütjük, majd megsózzuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
Egy teflon serpenyőben felhevített olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd leszedjük az olajról és félretesszük.
A tojást kettéválasztjuk, most csak a sárgájával dolgozunk.
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót.
Gondosan összegyúrjuk.
A húsos keverékből nagyjából egyenlő, inkább kisebb gombócokat formálunk.
A hagyma sütéséből visszamaradt kevés olajon a gombócok minden oldalát, időnként forgatva, átpirítjuk.
Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük őket.
Bár mi most szójaszósszal meglocsolva ettük, gyümölcsszósszal, vagy barna szósszal tálalva is fantasztikusan finom!