Sütőben sült rántott csirkemell burgonyapürével
Egyik alkalommal rántott húst terveztem készíteni. Egészen a panírozásig jutottam, mire tudatosult bennem, nincs itthon olaj... Akkor próbáltam ki először, hogy olajban való sütés helyett tepsiben, sütőben sütöttem meg, akkor éppen a karajt. Azóta nálunk nem készült semmilyen rántott dolog, de még fasírt sem olajban. A csirkemell szaftos marad, a bundája ropogós, egyszerűen fantasztikus!
Hozzávalók 2 főre
a húshoz:
40 dkg csirkemell
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
liszt
zsemlemorzsa
2 db tojás
a körethez:
5 közepes krumpli
körülbelül 2 dkg vaj
1-1,5 dl főzőtejszín
2 csipet só
A csirkemellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a vizet.
Egy élesebb késsel hosszában félbevágom,
majd a szeletek mindkét felét sózom, borsozom.
A panírozáshoz előkészítem a lisztet, a tojásokat - amiket előzőleg egy kevés sóval felvertem -, valamint a zsemlemorzsát.
Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelek,
azt néhány csepp olívaolajjal megkenem.
A szeletek mindkét oldalát először lisztbe,
majd tojásba,
végül zsemlemorzsába forgatom.
A húsokat panírozás után a sütőpapírra fektetem,
majd "tetejüket" ecset segítségével, olívaolajjal megkenem. Nem kell vastagon, csak épp a felszínük legyen olajos.
180 fokra előmelegített sütőben, 25 percig sütöm őket,
majd kiveszem a tepsit a sütőből, és a szeleteket megfordítom. További 10 perc pirítás után elkészült a rántott csirkemell.
A krumplikat meghámozom, megmosom,
kockákra vágom,
és sós vízben puhára főzöm.
Amikor megfőtt, leszűröm róla a vizet, hozzáadom a vajat, még egy kevés sót.
A vajjal együtt, krumplinyomó segítségével alaposan áttöröm,
beleöntöm a tejszínt. Visszateszem a tűzhelyre, és takarék láng felett addig keverem, míg fel nem veszi az összes folyadékot, krémessé válik.
Hozzávalók 2 főre
a húshoz:
40 dkg csirkemell
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
liszt
zsemlemorzsa
2 db tojás
a körethez:
5 közepes krumpli
körülbelül 2 dkg vaj
1-1,5 dl főzőtejszín
2 csipet só
A csirkemellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a vizet.
Egy élesebb késsel hosszában félbevágom,
majd a szeletek mindkét felét sózom, borsozom.
A panírozáshoz előkészítem a lisztet, a tojásokat - amiket előzőleg egy kevés sóval felvertem -, valamint a zsemlemorzsát.
Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelek,
azt néhány csepp olívaolajjal megkenem.
A szeletek mindkét oldalát először lisztbe,
majd tojásba,
végül zsemlemorzsába forgatom.
A húsokat panírozás után a sütőpapírra fektetem,
majd "tetejüket" ecset segítségével, olívaolajjal megkenem. Nem kell vastagon, csak épp a felszínük legyen olajos.
180 fokra előmelegített sütőben, 25 percig sütöm őket,
majd kiveszem a tepsit a sütőből, és a szeleteket megfordítom. További 10 perc pirítás után elkészült a rántott csirkemell.
A krumplikat meghámozom, megmosom,
kockákra vágom,
és sós vízben puhára főzöm.
Amikor megfőtt, leszűröm róla a vizet, hozzáadom a vajat, még egy kevés sót.
A vajjal együtt, krumplinyomó segítségével alaposan áttöröm,
beleöntöm a tejszínt. Visszateszem a tűzhelyre, és takarék láng felett addig keverem, míg fel nem veszi az összes folyadékot, krémessé válik.
Jó étvágyat!