Sütőben sült halfasírt joghurtos-majonézes reteksalátával

Korábban sikerült belefutnom egy iszonyú rossz minőségű mirelit tőkehalfilébe. Akkor nagyon bosszantott, hogy nem tudtam megsütni a tervbe vett rántott halat, mert már miután kiolvadt, látható volt, hogy szétesik. A dühömből lassan felocsúdva találtam ki, hogy bár sütésre tökéletesen alkalmatlan az alapanyag, fasírtnak jó lehet. Azóta már többször készítettem, az egyik kedvenc ételünk lett :).


Hozzávalók 2 főre
a fasírthoz:
40 dkg alaszkai tőkehalfilé
2 tojás
2 csipet só
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma apróra reszelve
ízlés szerint petrezselyem (elhagyható)
3-4 ek. zsemlemorzsa
1 ek. olívaolaj a sütéshez

a salátához:
1 csomag hónapos retek
2-3 jégsaláta levél
2 ek. natúr joghurt
2 ek. majonéz
1-2 csepp mustár
1 csipet bors
fél csipet só






A halfilét kiolvasztom, papírtörlővel leitatom róla a vizet.






Az olívaolajat felforrósítom,






a halszeletek mindkét oldalát elősütöm rajta.






A hagymát megtisztítom, felaprítom,






a petrezselymet is apróra vágom.






Az átsült halat egy mélyebb edénybe teszem,






és a többi hozzávalóval együtt, kézzel alaposan összegyúrom.






Egy tepsit sütőpapírral kibélelek.





A halhúsos masszából pingpong labda nagyságú golyókat formálok, picit ellapítom, majd a tepsire helyezem őket.
Ha szükséges, lehet hozzá szórni még egy kevés zsemlemorzsát, hogy könnyebben formázható legyen.
200 fokos sütőben pirosra sütöm a fasírtokat.






A salátához a joghurtot és a majonézt egy tálkába teszem,





sózom, borsozom, hozzáadom a mustárt (tényleg csak 1-2 csepp legyen, ha ennél több, teljesen elrontja az összhatást!). Jól elkeverem.







A retket megtisztítom, megmosom, felnegyedelem,






és a joghurtos alapba forgatom.






A jégsaláta leveleket összedarabolom,






majd azt is a salátába keverem.








Nagyon finom, könnyű, mégis laktató étel.