Palócleves

Egy igazi klasszikussal készültem, hiszen ez a leves a magyaros ízvilág kiemelkedő képviselője. Elképesztően finom és rendkívül laktató, tele hússal, zöldbabbal, krumplival és tejföllel.
Megmutatom, hogyan készítem én a palóclevest:



Egy kis érdekesség: a közhiedelemmel ellentétben nevét nem a palócokról kapta. Egy legenda szerint Gundel János alkotta meg egy megnyitó alkalmával, és Mikszáth Kálmánról - akit mint tudjuk, a "legnagyobb palóc"-nak hívtak - nevezte el.


Hozzávalók 4 főre:
250 g sertés gulyáshús
250 g burgonya
250 g - jelen esetben mirelit - zöldbab (sárga, és zöld hüvelyű egyaránt megfelelő)
1 fej vöröshagyma
2 ek. étolaj
2 tk. fűszerpaprika
1 mk. őrölt bors
2 jókora csipet vegeta
1 nagyobb gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
1 db babérlevél

a habaráshoz:
200 g tejföl
1 ek. liszt






A vöröshagymát megtisztítom, kisebb kockákra vágom.






Egy nagyobb lábasban felmelegítem az olajat, majd ezen a hagymát üvegesre párolom.






A húst megmosom, közepes kockákra darabolom,






majd a hagymára dobom. Fehéredésig pirítom.





Amikor már mindenhol fehér, lehúzom a lábast a tűzről, rászórom a borsot, vegetát, fűszerpaprikát, rányomom a megtisztított fokhagymát.





Sózom, majd annyi vízzel öntöm fel, hogy éppen ellepje.





Hozzáadom a babérlevelet is, majd visszateszem a tűzhelyre, tovább főzöm.






A burgonyákat meghámozom, kisebb kockákra vágom.







Amikor félig puha a hús, mehet bele a zöldbab és a krumpli.





Annyi vizet engedek rá, amennyi levet szeretnék a levesnek. Közepes lángon addig főzöm, míg minden teljesen átpuhul.






Elkészítem a habarást. A lisztet és a tejfölt





kézi habverővel csomómentesre keverem.
Ebbe merek a levesből 2-3 merőkanálnyit hőkiegyenlítés céljából. Újra alaposan elkeverem,







majd a lábasba csorgatva, állandó keverés mellett behabarom a levest. Egyet forralok rajta, és készen is van.







Egészen forrón fogyasztva a legfinomabb!