Grízes tészta

Gyerekkoromban otthon soha nem volt grízes tészta, Anyukámat a mai napig kirázza a hideg, ha csak megemlítem, ezt készülök főzni. Emiatt annyira nem kedvenc ételem, de szívesen megeszem. Ellenben a tesóm imádja, nem lepődnék meg, ha holnap már küldené a fotót, mi az ebéd náluk :).
A recept:


Hozzávalók 2 főre:
20 dkg szélesmetélt
10 dkg búzadara
2,5 dl víz
1,5 ek. olaj
1 csipet só

tálaláshoz:
porcukor
baracklekvár





Az olajat felforrósítom, a búzadarát azon aranybarnára pirítom.
Ezután nagyon-nagyon óvatosan, a felcsapó forró gőzre vigyázva, hozzáadom a vizet, átkeverem,





majd fedő alatt 10 percig pihentetem. Ezalatt a grízszemek szépen megpuhulnak.





A tésztát bő, sós vízben puhára főzöm.





Tésztaszűrőben leszűröm, hideg vízzel átmosom.
A tésztát a grízre öntöm, alaposan összekeverem, a csomókat elnyomkodom.







Porcukorral, lekvárral tálalom.