Diós, fahéjas házi nudli

A nudli hagyományos étele a magyar konyhának. Egyre kevesebben készítik házilag, ahogy a gombóc, vagy a derelye elkészítésétől is tartanak, holott nincs bennük semmi ördöngösség. Az ízét pedig nem pótolhatja semmilyen bolti, esetleg mirelit fajta.
Megmutatom, hogy Ti is lássátok, mennyire kevés munkával milyen nagyot alkothatunk.


Hozzávalók 2 (igazán jó étvágyú) főre:
25 dkg krumpli
5 dkg vaj + 2 dkg vaj a morzsához
1 mk. só
10 dkg liszt
4 ek. zsemlemorzsa
3 ek. porcukor
4 ek. darált dió
1 tk. fahéj






A krumplikat meghámozom, megmosom.






Felkockázom,






majd bő, sós vízben puhára főzöm.






Amikor megfőtt, leöntöm róla a vizet, rádobom a vajat,






azzal addig keverem, míg teljesen el nem olvad,






majd krumplinyomóval az egészet jól áttöröm.







A krumplira rámérem a lisztet,






és kézzel egynemű tésztává gyúrom.






Nagyon enyhén lisztezett munkalapra borítom, kissé ellapítom.






Szélesebb csíkokra szabdalom,





majd ezekből a csíkokból nagyjából ujjnyi átmérőjű hengereket sodrok.







A hengereket további, körülbelül 5 cm hosszú darabokra vágom. Minden darabot kicsit átgörgetek, formázok, hogy a végeik elvékonyodjanak.






Egy közepes lábasban vizet forralok, amibe egy mk. sót szórok.





Amíg a víz fő, elkészítem a morzsát.
Egy magasabb falú serpenyőben felolvasztom a 2 dkg vajat,




állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítom rajta a zsemlemorzsát. Legyünk óvatosak, ha már levesszük a tűzről, még mindig pirulni fog, figyeljünk, nehogy megégjen, kevergessük még kicsit!





A morzsára rászórom a porcukrot, a darált diót és a fahéjat, és gondosan elkeverem.






Amikor a víz már lobog, beleteszem a nudlik felét. 1-2 perc múlva óvatosan megkeverem őket.








Nagyon rövid idő alatt feljönnek a víz felszínére. Ezután főzöm további 2 percig, majd szűrőkanállal





az ízesített morzsára szedem, majd jól átforgatom őket.
Ugyanígy járok el a nudlik másik felével is.







Ha szeretnétek, szórhattok rá még porcukrot, merészebbek, cukorfüggők lekvárral is fogyaszthatják :)