Burgonya lexikon - melyik krumpli mire való?

Rengeteg bosszúságot okozott már nekem a helytelen krumpliválasztás. Letapad, szétesik, nem puhul meg a világért sem...
Biztosan sokatok számára hasonlóan problémás a téma, ezért összegyűjtöttem sorstársaim, melyik milyen célra alkalmas.



Vásárlás során, főleg a nagyobb élelmiszerláncokban fellelhető, összes csomagolt burgonyán megtalálhatjuk a fajtája mellett az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács által használt burgonyaábécét is. Ez A, B és C jelölésből áll, mely tulajdonképpen egyfajta javaslat arra vonatkozóan, hogy milyen ételhez érdemes felhasználni.

"A" csoport:


- Ezen jelzéssel ellátott burgonyák nem hajlamosak a szétfővésre, gumója főzés után is egyben marad.

- Finomszemcsés textúrával rendelkeznek.

- Az "A" jelű burgonyák elsősorban saláták, tepsis és rakott burgonyák készítéséhez kiválóak.

- Ilyen például a Somogyi kifli, a Gül baba, a Chérie, valamint az Agata, a Charlotte, a Pamela, az Argos és a Riviera.

"B" csoport:

- Asztali minőségi burgonyák, nem kell attól tartanunk, hogy szétfőnek.

- Anyaguk közepesen finom, enyhén lisztes. 

- Legfőképpen rakott burgonyát, főzelékeket, leveseket készíthetünk belőlük, de hasábburgonya sütésére is alkalmasak.

- Ebbe a kategóriába tartoznak a Desirée, a Balatoni rózsa, az Aladin, a Red Lady, a Cleopatra, a Rosara, a Hópehely, a Red Scarlet.


"C" csoport:


- Sütnivaló burgonyák sorolhatók ebbe az osztályba, ezek mind szétfővő fajták.

- Közepesnél szemcsésebb az összetételük, szerkezetük laza, porhanyós, száraz.

- Elsősorban hasábburgonya sütéséhez, chipsek készítéséhez, gombóc és püré alapanyagának érdemes választani.

- Ide sorolható az Agria, a Karlena, a Kuroda, a Góliát, a Vénusz Gold, a Blue Belle, a Romeo, a 
Bettina, a Sante, a White Lady.