Burgonya lexikon - melyik krumpli mire való?
Rengeteg bosszúságot okozott már nekem a helytelen krumpliválasztás. Letapad, szétesik, nem puhul meg a világért sem...
Biztosan sokatok számára hasonlóan problémás a téma, ezért összegyűjtöttem sorstársaim, melyik milyen célra alkalmas.
Vásárlás során, főleg a nagyobb élelmiszerláncokban fellelhető, összes csomagolt burgonyán megtalálhatjuk a fajtája mellett az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács által használt burgonyaábécét is. Ez A, B és C jelölésből áll, mely tulajdonképpen egyfajta javaslat arra vonatkozóan, hogy milyen ételhez érdemes felhasználni.
"A" csoport:
- Ezen jelzéssel ellátott burgonyák nem hajlamosak a szétfővésre, gumója főzés után is egyben marad.
- Finomszemcsés textúrával rendelkeznek.
- Az "A" jelű burgonyák elsősorban saláták, tepsis és rakott burgonyák készítéséhez kiválóak.
- Ilyen például a Somogyi kifli, a Gül baba, a Chérie, valamint az Agata, a Charlotte, a Pamela, az Argos és a Riviera.
Biztosan sokatok számára hasonlóan problémás a téma, ezért összegyűjtöttem sorstársaim, melyik milyen célra alkalmas.
Vásárlás során, főleg a nagyobb élelmiszerláncokban fellelhető, összes csomagolt burgonyán megtalálhatjuk a fajtája mellett az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács által használt burgonyaábécét is. Ez A, B és C jelölésből áll, mely tulajdonképpen egyfajta javaslat arra vonatkozóan, hogy milyen ételhez érdemes felhasználni.
"A" csoport:
- Ezen jelzéssel ellátott burgonyák nem hajlamosak a szétfővésre, gumója főzés után is egyben marad.
- Finomszemcsés textúrával rendelkeznek.
- Az "A" jelű burgonyák elsősorban saláták, tepsis és rakott burgonyák készítéséhez kiválóak.
- Ilyen például a Somogyi kifli, a Gül baba, a Chérie, valamint az Agata, a Charlotte, a Pamela, az Argos és a Riviera.
"B" csoport:
- Asztali minőségi burgonyák, nem kell attól tartanunk, hogy szétfőnek.
- Anyaguk közepesen finom, enyhén lisztes.
- Legfőképpen rakott burgonyát, főzelékeket, leveseket készíthetünk belőlük, de hasábburgonya sütésére is alkalmasak.
- Ebbe a kategóriába tartoznak a Desirée, a Balatoni rózsa, az Aladin, a Red Lady, a Cleopatra, a Rosara, a Hópehely, a Red Scarlet.
"C" csoport:
- Közepesnél szemcsésebb az összetételük, szerkezetük laza, porhanyós, száraz.
- Elsősorban hasábburgonya sütéséhez, chipsek készítéséhez, gombóc és püré alapanyagának érdemes választani.
- Ide sorolható az Agria, a Karlena, a Kuroda, a Góliát, a Vénusz Gold, a Blue Belle, a Romeo, a
Bettina, a Sante, a White Lady.