A tökéletes házi pizza
Az én olvasatomban az igazi, házi pizzatészta nem tartalmaz mást, mint a liszt-víz-olívaolaj-élesztő-némi só-pici cukor hatost. Bár elsőre munkaigényesnek tűnik az elkészítése, korántsem az. Jelentem: közel annyi idő alatt, míg megérkezne a házhoz rendelt pizzánk, mi magunk is elkészíthetjük simán. Vágjunk is bele!
Hozzávalók 4 főre
(nálam minden mennyiséget felezve láttok most a képeken)
a tésztához:
500 g liszt
300 ml meleg, de nem forró víz
3 ek. olívaolaj
fél tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss)
1 tk. kristálycukor
2 tk. só
a szószhoz:
1 üveg sűrű, bazsalikomos, fokhagymás paradicsomszósz
(Kivételes alkalom, hogy ilyen szószt használtam, mivel éppen szembejött a hétvégi bevásárlás során. Egyébként minden esetben sűrített paradicsom, bazsalikom és oregánó keverékével szoktam dolgozni.)
a feltétek (amelyek kiválasztásában csak fantáziánk szabhat határt):
paprikás szalámi
gépsonka
szeletelt gouda sajt
A vizet, az olajat, a cukrot és az élesztőt egy mérőedényben elkeverem,
konyharuha alatt körülbelül 10 percig pihentetem,
amíg az élesztő felfut.
A lisztben elkeverem a sót.
Ez azért szükséges, mert a só közvetlenül találkozva az élesztővel, meghiúsítaná a kelési folyamatot.
A liszthalom közepébe egy mélyedést készítek,
majd beleöntöm az élesztős keveréket.
Kívülről befelé haladva elkezdem összedolgozni a tésztát.
Ebben a fázisban kevésnek bizonyult a folyadék, ezért egy picit langyos vizet még adtam hozzá.
10-12 perc alatt megdagasztom. Akkor végeztünk jó munkát, ha szinte teljesen elválik az edénytől.
A tésztát kiemelve, a tál alját kikenem néhány csepp olívaolajjal (a képen ez sokkal többnek tűnik, de egy teáskanálnyinál nem több az olaj mennyisége).
Konyharuhával letakarva, egy órán keresztül, meleg helyen,
duplájára kelesztem a pizzatésztát.
Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelek,
kevés olívaolajat szétkenek rajta.
Legcélszerűbb ezt kézzel megtenni, ez az olajos kéz jól jön a következő lépésnél.
A tésztát a sütőpapírra borítom, és óvatosan, nehogy elszakadjon, a két tenyeremmel jól szétnyomkodom. Nem lett éppen szabályos kör, de sebaj.
(Ha a teljes lisztmennyiséggel dolgoztok, érdemes két pizzát készíteni, hogy ne legyen nagyon vastag a tészta!)
Innen már kész móka és kacagás :).
Mehet rá a paradicsomszósz,
a szabadon választható feltétek (nálam éppen felére paprikás szalámi, felére gépsonka került),
majd a sajtszeletek.
Végül, de nem utolsó sorban, a sütés következik. Nagyon fontos, hogy betartsuk a következő "követelményeket" a lehető legjobb eredmény érdekében.
250 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütöm a pizzát az alábbi elosztásban: légkeveréssel 2 perc, légkeverés nélkül további 12 perc, végül újra légkeveréssel még 1 perc.
A végén az 1 perc (ahogy a többi sütési idő sem) semmiképp ne legyen több, mert azonnal megég!
Hozzávalók 4 főre
(nálam minden mennyiséget felezve láttok most a képeken)
a tésztához:
500 g liszt
300 ml meleg, de nem forró víz
3 ek. olívaolaj
fél tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss)
1 tk. kristálycukor
2 tk. só
a szószhoz:
1 üveg sűrű, bazsalikomos, fokhagymás paradicsomszósz
(Kivételes alkalom, hogy ilyen szószt használtam, mivel éppen szembejött a hétvégi bevásárlás során. Egyébként minden esetben sűrített paradicsom, bazsalikom és oregánó keverékével szoktam dolgozni.)
a feltétek (amelyek kiválasztásában csak fantáziánk szabhat határt):
paprikás szalámi
gépsonka
szeletelt gouda sajt
A vizet, az olajat, a cukrot és az élesztőt egy mérőedényben elkeverem,
konyharuha alatt körülbelül 10 percig pihentetem,
amíg az élesztő felfut.
A lisztben elkeverem a sót.
Ez azért szükséges, mert a só közvetlenül találkozva az élesztővel, meghiúsítaná a kelési folyamatot.
A liszthalom közepébe egy mélyedést készítek,
majd beleöntöm az élesztős keveréket.
Kívülről befelé haladva elkezdem összedolgozni a tésztát.
Ebben a fázisban kevésnek bizonyult a folyadék, ezért egy picit langyos vizet még adtam hozzá.
10-12 perc alatt megdagasztom. Akkor végeztünk jó munkát, ha szinte teljesen elválik az edénytől.
A tésztát kiemelve, a tál alját kikenem néhány csepp olívaolajjal (a képen ez sokkal többnek tűnik, de egy teáskanálnyinál nem több az olaj mennyisége).
Konyharuhával letakarva, egy órán keresztül, meleg helyen,
duplájára kelesztem a pizzatésztát.
Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelek,
kevés olívaolajat szétkenek rajta.
Legcélszerűbb ezt kézzel megtenni, ez az olajos kéz jól jön a következő lépésnél.
A tésztát a sütőpapírra borítom, és óvatosan, nehogy elszakadjon, a két tenyeremmel jól szétnyomkodom. Nem lett éppen szabályos kör, de sebaj.
(Ha a teljes lisztmennyiséggel dolgoztok, érdemes két pizzát készíteni, hogy ne legyen nagyon vastag a tészta!)
Innen már kész móka és kacagás :).
Mehet rá a paradicsomszósz,
a szabadon választható feltétek (nálam éppen felére paprikás szalámi, felére gépsonka került),
majd a sajtszeletek.
Végül, de nem utolsó sorban, a sütés következik. Nagyon fontos, hogy betartsuk a következő "követelményeket" a lehető legjobb eredmény érdekében.
250 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütöm a pizzát az alábbi elosztásban: légkeveréssel 2 perc, légkeverés nélkül további 12 perc, végül újra légkeveréssel még 1 perc.
A végén az 1 perc (ahogy a többi sütési idő sem) semmiképp ne legyen több, mert azonnal megég!
Bármilyen nehéz kibírni, picit hagyjuk hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen! Tányérra vele, és már fogyaszthatjuk is :)
(Az alja is remekül megsült :) )