Vajon Te helyesen főzöl kávét kotyogóval?

Biztos vagyok benne, hogy a kotyogóval való kávéfőzésről mindenkinek az a véleménye, hogy egyszerű, mint a karikacsapás. Tény, hogy nem túl bonyolult, de azért néhány dologra nem árt odafigyelni, hogy a művelet végén a tökéletes, forró fekete italt kortyolgathasd.


Majdnem minden háztartásban fellelhető a hagyományos, közkedvelt kotyogó. Választhatod a rozsdamenteset, vagy az alumíniumot; mindkettővel ugyanazt a hatást érheted el, a különbség az, hogy az alumínium talán olcsóbb. Klasszikus ízű, kesernyés, erős aromájú kávét készít, de kifogástalan eredmény csak az alábbi lépéseket betartva várható.


Sokkal intenzívebb, zamatosabb hatást érhetsz el, ha szemes kávét vásárolsz, és magad darálod, hiszen igazán jó kávét csakis frissen őrölt szemekből készíthetsz. Egy adaghoz kb. 8 mg kávébabra van szükség. Ha úgy érzed, forrósodik a daráló, tarts szünetet! Őröld a kávét közepesen finomra! Minél durvábbak a szemcsék, annál gyengébb lesz az ital. Ha erősebb, tartalmasabb nedűt szeretnél, közepesen finomra, vagy egészen finomra kell darálnod.



A kávétartó szűrőt lazán töltsd meg az őrleménnyel! Sose tömd nagyon meg, mert nem tud adott időn belül átfolyni a víz.



A kotyogó aljába forrásban lévő vizet önts, amit akár vízforralóban is forralhatsz. Így gyorsabban átjön a víz, aminek köszönhetően nem lesz képes a kávéőrlemény túlhevülni, az elkészült ital pedig nem lesz keserű. Ha egyszerre kezded a vizet forralni a kávéval, akkor mire lefolyik, a kávé átnedvesedik, és az aromák nagy része elveszik.

A forró vizet a megjelölt maximum magasságig töltsd, semmiképp se érjen a víz szintje a biztonsági szelep fölé!


Közepes lángra állítsd a tűzhelyet, és nyisd fel a fedelet, hogy jól láthasd a végbemenő folyamatot. A kávénak nem szabad gyorsan "felszínre törni", amikor a kotyogó elkezd hangokat hallatni, abban a pillanatban le kell venni a tűzhelyről, és az alját rövid ideig hideg víz alá kell tartani! A hang azt jelzi, a víz már elfogyott, csak gáz fejlődik, az pedig csak károsítja a kávét.

A kávéfőző tisztításához mindig várd meg, hogy teljesen kihűljön, csak azután szedd szét! Minden alkalom után az összes alkatrészt alaposan el kell mosni! A kisebb szennyeződésekhez használhatsz fogpiszkálót, vagy fültisztító pálcikát is.