Téli vitaminforrások, avagy hogyan vértezzük fel magunkat a betegségek ellen?
A vitaminbevitel legtermészetesebb módja a napi gyümölcsfogyasztás, ami által egészségünk megőrzéséről is gondoskodhatunk. Télen sajnos kevés növény számára adottak a feltételek, ezért táplálkozásunkat ilyenkor szívesen egészítjük ki akár déli gyümölcsökkel.
Összegyűjtöttem néhány, télen általunk gyakran fogyasztott gyümölcsöt, és azok egészségre gyakorolt hatásait.
Banán:
Hatalmas előnye, hogy az év minden szakában hozzájuthatunk. Mi nagyon gyakran fogyasztjuk, főleg reggeliként, vagy futás előtt, bőséges energiát biztosít az edzésekhez.
Kivi:
Értékes C-vitamin forrás, majdnem kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért összességében nagyon jó hatással van az immunrendszerre. Kínából származik.
Narancs:
C-vitamin tartalma kifejezetten magas, de számos más értékes összetevőjével segíti egészségünk megőrzését. Egyik legfontosabb téli vitaminforrásunk, nálunk mindig van itthon belőle bőven.
Grépfrút:
Szintén nagyon egészséges, gyakran fogyasztott gyümölcs, magas vitamintartalma miatt sokan fogyasztják magában, gyümölcssalátában, vagy isszák gyümölcslé formájában.
Alma:
"Napi egy alma az orvost távolt tartja."
Összegyűjtöttem néhány, télen általunk gyakran fogyasztott gyümölcsöt, és azok egészségre gyakorolt hatásait.
Banán:
Hatalmas előnye, hogy az év minden szakában hozzájuthatunk. Mi nagyon gyakran fogyasztjuk, főleg reggeliként, vagy futás előtt, bőséges energiát biztosít az edzésekhez.
- Viszonylag alacsony kalória tartalma ellenére kálium- és rosttartalma jelentős, ezáltal segíti a jó baktériumok működését a belekben.
- A-, E-, U-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt, foszfort tartalmaz, magasabb szénhidráttartalma miatt azonban fogyókúrázok számára nem ajánlott.
- Káliumban, magnéziumban gazdag, ami jótékony hatást gyakorol a szívünkre, a vérnyomásunkra.
- Antiacid-hatással rendelkezik, ebből kifolyólag megvéd minket a gyomorfekélytől.
- Hasmenés esetén a szervezet könnyedén dehidrálódhat, a banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
- Úgynevezett pektinben, vízben oldódó rostban is gazdag, ezáltal jótékony hatással van az emésztésre.
Kivi:
Értékes C-vitamin forrás, majdnem kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért összességében nagyon jó hatással van az immunrendszerre. Kínából származik.
- Kalóriában szegény, tápanyagokban azonban gazdag, mely az emberi szervezetre számos pozitív hatást gyakorol.
- E-, K-vitamint tartalmaz legnagyobb számban, ugyanakkor C-vitaminban is kiemelkedően gazdag, kolin, foszfor, kálium és magnézium tartalma is jelentős.
- A kivifogyasztás hatására egészséges marad a bőr, elkerülhetjük a magas vérnyomást, csökken az agyérgörcs, a vérrögök kialakulásának esélye.
- Enyhe hashajtó hatása miatt kiválóan kezelhető vele a székrekedés.
- Kevésbé ismert élettani hatása, hogy segít az alvászavarok kezelésében, pihentetőbbé teszi az alvást.
- Egyes szakértők szerint a rendszeres kivifogyasztás rákmegelőző hatású lehet.
Narancs:
C-vitamin tartalma kifejezetten magas, de számos más értékes összetevőjével segíti egészségünk megőrzését. Egyik legfontosabb téli vitaminforrásunk, nálunk mindig van itthon belőle bőven.
- Kálciumot, rostokat, gyulladásgátló anyagokat tartalmaz.
- A benne rejlő antioxidánsai egyfajta védelmet nyújtanak a degeneratív betegségekkel, a szívbetegségekkel szemben.
- A narancs kissé kesernyés, fehér színű, belső héját ha csak tudjuk, fogyasszuk el, hiszen úgy tartják, ezek szív- és érrendszervédő, valamint öregedést gátló elemekkel rendelkeznek.
- A hasnyálmirigy működésére is pozitív hatást gyakorol.
- Nemcsak a gyümölcs, de a héja is jót tesz a szervezetnek, az abban található heszperidinnek jelentős szerepe van a "rossz koleszterin-szint" csökkentésében, valamint jelentős gyulladáscsökkentő (alaposan mossuk meg a narancsot, majd reszelve, vagy apró kockákra vágva, akár salátába téve fogyasszuk!).
- Mérsékelten nagy mennyiségben növeli az immunrendszerünk által termelt ellenanyagok, az immunglobulinok, és a vírusfertőzés leküzdésében szerepet játszó interferon szintjét a vérben.
Grépfrút:
Szintén nagyon egészséges, gyakran fogyasztott gyümölcs, magas vitamintartalma miatt sokan fogyasztják magában, gyümölcssalátában, vagy isszák gyümölcslé formájában.
- C-vitamint, kis mennyiségű kálciumot és magnéziumot tartalmaz.
- Kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.
- A grépfrút hatékonysága főleg gyomor-, bélpanaszok, gombás megbetegedések, megfázás, torok-, fülgyulladás, fogínybetegség, illetve hüvelyfertőzés terén igazolt.
- A grépfrút májtisztító hatását is kiemelik a természetgyógyászok, mégpedig a kesernyés íznek tulajdonítva azt.
- A káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól, hat a szívműködésre, csökkenti a vérnyomást.
- Az influenza és a megfázás megelőzése érdekében nagyon fontos az immunrendszer erősítése, napi 1 grépfrút elfogyasztása, vagy levének ivása segít ebben.
- Gyomorégésnél, gyomorgörcsnél nagyon jó hatású a langyos grépfrútlé.
Alma:
"Napi egy alma az orvost távolt tartja."
- Egyik legismertebb gyümölcsünk, világszerte termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét.
- Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, valamint 10-15 mg C-vitamin. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős.
- Rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatással van a szervezetünkre. Rendben tartja székletet, védi a bélflórát, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomás betegségben szenvedőknek segít.
- Tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést.
- Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Legjobban tesszük, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, hiszen így jutunk hozzá a legtöbb élelmi rosthoz.
- Az alma asztma ellen is hatékony.
- Vastartalma elősegíti a vér hemoglobin termelését, ezért az egyik legjobb, természetes szer a vérszegénységgel való küzdelemmel szemben.
- Az almában található egyes alkotóelemek mérsékelhetik az ízületi gyulladások tüneteit, javítják az idegrendszer és az agy működését, megóvnak az időskori elbutulástól. Rendszeres fogyasztása mérsékli az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának esélyét.