Sütőben sült pulykafasírt vegyes zöldsalátával
Ez egy végtelenül egyszerűen, gyorsan elkészíthető finomság. A fasírtot mi általában salátával fogyasztjuk, de kiváló főzelékek mellé is, vagy akár szendvicsbe is tehetjük.
Hozzávalók 2 főre
a fasírthoz:
250 g darált pulykahús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 púpos evőkanál zsemlemorzsa + a "bundához"
őrölt feketebors ízlés szerint
2-3 csipet só
1-2 csipet ételízesítő
a zöldsalátához:
zacskós vegyes saláta
(tavaszi-nyári időszakban persze a friss fejes salátát, vagy jégsalátát választom, ami mellé nagyon jól passzol a retek, az újhagyma, a kígyóuborka, vagy bármilyen aktuálisan elérhető zöldségféle, amit csak szeretnénk)
az öntethez:
2-2,5 dl natúr joghurt
1 tk. morzsolt bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
fél tk. citromlé
fél tk. porcukor
őrölt feketebors ízlés szerint
só ízlés szerint
Szokatlan módon először az öntetet készítem el a salátához, mert ennek szüksége lesz egy kis időre, hogy összeérjenek az ízek.
Minden összetevőt beleteszek egy kis műanyag dobozba, alaposan összekeverem, tetővel lezárom a dobozt, majd minimum 1-2 óráig hűtőszekrényben pihentetem.
A fasírt elkészítésével folytatom.
Körülbelül 1 evőkanálnyi olívaolajat felhevítek egy kisebb lábasban.
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítom, előbbit apró kockákra vágom. A vöröshagymát kis lángon, néha megkeverve üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, 1-2 percig pirítom őket együtt. Langyosra hűtöm.
A tojást egy külön kis tálba, bögrébe ütöm fel, hogyha véletlen már romlott lenne, ne kelljen az összes többi alapanyagot is a szemétbe dobni. Megjegyzem, én személy szerint még soha nem találkoztam romlott tojással, de ami késik...
A fasírt összes hozzávalóját egy tálba teszem, és addig gyúrom a kezemmel, amíg szépen össze nem áll.
10-15 percig szoktam hagyni pihenni, a zsemlemorzsa addigra megpuhul, így sokkal könnyebb vele dolgozni.
Bevizezett kézzel körülbelül golflabda nagyságú golyókat formálok belőle, majd egy picit ellapogatom. A kezünket érdemes 2-3 fasírtonként picit leöblíteni, szintén a könnyebb haladás érdekében. Zsemlemorzsába forgatom őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket,
tetejüket ecset segítségével megkenem egy kevés olívaolajjal.
180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm a fasírtokat.
Félidőben kiveszem a sütőből, és átfordítom őket, hogy a másik oldaluk is szépen megpiruljon.
Hozzávalók 2 főre
a fasírthoz:
250 g darált pulykahús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 púpos evőkanál zsemlemorzsa + a "bundához"
őrölt feketebors ízlés szerint
2-3 csipet só
1-2 csipet ételízesítő
a zöldsalátához:
zacskós vegyes saláta
(tavaszi-nyári időszakban persze a friss fejes salátát, vagy jégsalátát választom, ami mellé nagyon jól passzol a retek, az újhagyma, a kígyóuborka, vagy bármilyen aktuálisan elérhető zöldségféle, amit csak szeretnénk)
az öntethez:
2-2,5 dl natúr joghurt
1 tk. morzsolt bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
fél tk. citromlé
fél tk. porcukor
őrölt feketebors ízlés szerint
só ízlés szerint
Szokatlan módon először az öntetet készítem el a salátához, mert ennek szüksége lesz egy kis időre, hogy összeérjenek az ízek.
Minden összetevőt beleteszek egy kis műanyag dobozba, alaposan összekeverem, tetővel lezárom a dobozt, majd minimum 1-2 óráig hűtőszekrényben pihentetem.
A fasírt elkészítésével folytatom.
Körülbelül 1 evőkanálnyi olívaolajat felhevítek egy kisebb lábasban.
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítom, előbbit apró kockákra vágom. A vöröshagymát kis lángon, néha megkeverve üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, 1-2 percig pirítom őket együtt. Langyosra hűtöm.
A tojást egy külön kis tálba, bögrébe ütöm fel, hogyha véletlen már romlott lenne, ne kelljen az összes többi alapanyagot is a szemétbe dobni. Megjegyzem, én személy szerint még soha nem találkoztam romlott tojással, de ami késik...
A fasírt összes hozzávalóját egy tálba teszem, és addig gyúrom a kezemmel, amíg szépen össze nem áll.
10-15 percig szoktam hagyni pihenni, a zsemlemorzsa addigra megpuhul, így sokkal könnyebb vele dolgozni.
Bevizezett kézzel körülbelül golflabda nagyságú golyókat formálok belőle, majd egy picit ellapogatom. A kezünket érdemes 2-3 fasírtonként picit leöblíteni, szintén a könnyebb haladás érdekében. Zsemlemorzsába forgatom őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket,
tetejüket ecset segítségével megkenem egy kevés olívaolajjal.
180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm a fasírtokat.
Félidőben kiveszem a sütőből, és átfordítom őket, hogy a másik oldaluk is szépen megpiruljon.
Az öntettel ízesített salátával tálalom a fasírtokat.