Hagyományos rakott krumpli, igazi "nagyi receptje"

Próbálkoztam már többféle elkészítési móddal, de ez a hagyományos, kiadós, igazi, klasszikus magyar ízeket őrző rakott krumpli számomra az igazán nyerő.



Hozzávalók 4 főre:
500 g krumpli
300 ml tejföl
4 tojás
100 g kolbász
100 g reszelt sajt

vaj a tál kikenéséhez







A krumplit héjában félpuhára,










a tojásokat 15 perc alatt keményre főzöm.




 



 
A tojásokról a héjat eltávolítom, leöblítem őket. A krumpliról egy nagyjából tíz perces hideg vízben történő hűtés után lekaparom a héjat (bevallom őszintén, ezt a fázist  iszonyúan utálom :)). A kolbászról leveszem a bőrt (ha nem jön le, víz alatt picit megáztatom), majd felkarikázom.









A tejfölt nagyon kevés sóval elkeverem.










Egy magas peremű tepsit, vagy egy jénai tálat jó alaposan kivajazok.








A krumplikat nem túl vékony szeletekre szelem, majd nagyjából az egész harmadával a tál alját betakarom, picit sózom.








A tojásokat szintén felszelem, és felét a krumplikra teszem (sajnos a szeletek nem sikerültek valami szépen, ezt most nézzétek el nekem légyszi).










Erre rákenem a tejföl harmadát,











illetve ráteszem a kolbászok felét. 









Krumpliréteg következik ismét, majd tojás, tejföl, kolbász, végül a maradék krumplival betakarom. Megint sózom picit. Erre rákenem az utolsó harmad tejfölt, és reszelt sajttal megszórom. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a sajt megpirul a tetején (kb. 40 perc).









Rövid hűtés után tálalom.