Fagyasztási útmutató 1. - Zöldségek

Bár manapság az év minden szakában hozzájuthatunk a létező összes zöldségféléhez az üzletekben, fagyasztott formában, azért sokan vagyunk, akik jobban szeretik nyáron begyűjteni őket, hogy télen csak elő kelljen kapni a mélyhűtőből.


A zöldségek tartósításának legegyszerűbb módja a fagyasztás. Ha pár trükköt elsajátítunk, a hideg napokon is élénk színeket, nyarat idéző ízeket  varázsolhatunk a tányérra. A gyorsfagyasztás tartósítja a zöldségekben lévő vitaminokat, tápanyagokat, ezért sokkal előnyösebb eljárás, mint a befőzés.


A zöldségeket mossuk meg alaposan, tisztítsuk meg, távolítsuk el róluk az esetleges sérüléseket!
Bizonyos zöldségféléket közvetlenül ezután elrakhatunk, ilyen a kelbimbó, a paprika, a paradicsom, a borsó és a bab.

Blansírozás
A legtöbb zöldségfélét azonban elő kell főzni fagyasztás előtt, mert ez az eljárás megbontja az enzimeket, így a szerkezetük kevésbé változik. Az előfőzés során néhány percig forraljuk a zöldségeket, majd hirtelen lehűtjük  hideg vízzel. Ha kihűlt, jól csepegtessük le, papírtörlővel itassuk le róluk a nedvességet!
Blansírozni szükséges a brokkolit (7-8 perc), a gombát (5-7 perc),
a karalábét (2-3 perc), a karfiolt (3-4 perc), a káposztaféléket (5-9 perc), a kukoricát (4-7 perc), a sárgarépát (3-4 perc), a sóskát (6-8 perc), a spenótot (5-8 perc).

A hagyma, a paprika, a paradicsom nem blansírozható!




A paradicsomot egészben fagyasszuk le héjastól, esetleg héjától megfosztva, darabolva; a paprikát pedig mossuk meg, és daraboljuk fel tetszőleges formában!



A gombafélékről tudnunk kell, hogy fagyasztás hatására jelentősen veszítenek víztartalmukból.

A hagymákat és a magas hagymatartalmú ételeket tartalmazó dobozokat, zacsikat mindig jól zárjuk le, mert a többi fagyasztott élelmiszer könnyen átveszi az illatát.


Nem minden zöldséget lehet fagyasztani, például a burgonyát sem, ami magas keményítőtartalma miatt fagyasztás hatására kásássá válik, és kellemetlen ízt kap. A spárgát sem, hiszen szöveteit a fagyasztáskor képződő jégkristályok szétroncsolják, ezért felengedve löttyedt lesz.

Nem alkalmas továbbá mélyhűtésre a cékla, az uborka, a padlizsán, az édeskömény, a zöldsaláták, a póréhagyma, a retek, a cukkini, a patisszon.

Zacskó, vagy műanyag doboz?
A műanyag dobozok a leghatékonyabbak, könnyű egymásra pakolni és mozgatni őket a mélyhűtőben. Hátrányuk, hogy ha nem töltjük őket tele, akkor sok helyet foglalnak feleslegesen.
A műanyag zacskó nagy előnye, hogy átlátszik, így a legtöbb esetben nem kell felcímkézni. Hátránya, hogy nehéz rendben tartani, jól be kell zárni a száját, hogy a többi étel ne vegye át a tartalmuk ízét és szagát.



Fűszernövények
A későbbi felhasználás szempontjából legjobb, ha a fűszernövényeket aprítva, vízzel, olívaolajjal vagy zöldség alaplével elkeverve, jégkocka tartóban fagyasztjuk le. Mindig csomagoljuk duplán őket, így nem veszik át egymás aromáját. Mikor használni szeretnénk, csak kiveszünk annyit, amennyit szükségesnek tartunk, és az ételbe dobjuk.