Elsóztad? Túl híg lett? Odaégett? Ne aggódj, segítek!

Biztosan mindenkivel megtörtént már az a konyhai baleset, hogy az étel, amit készített, túl híg, túl sós lett, esetleg leégett. Pánikra semmi ok, létezik néhány trükk, amivel mindezek a hibák helyrehozhatók.

Ha túl sós...
- Legegyszerűbb az, ha felhígítjuk, azaz adunk hozzá még vizet.
- A tojásfehérje is megoldást jelenthet. Óvatosan csorgassuk bele a forrásban lévő ételbe, majd miután kocsonyás állagúvá vált, halásszuk ki! Kiválóan felszívja a sót, bár picit macerás módszer.
- A szódabikarbónát, ahogy annyi más helyen, itt is segítségül hívhatjuk. Remekül tompíthatjuk vele a sós ízt, ha egy körömnyit belekeverünk az ételünkbe. Főként leveseknél, pörkölteknél, raguknál alkalmazhatjuk. Legyünk azonban nagyon óvatosak, ha ennél a mennyiségnél többet használunk, szappanízzel is számolhatunk a sósság mellett!
- Petrezselyemlevelet téve levesünkbe, akár apróra vágva, akár csokorban hagyva kiválóan semlegesíthetjük a sós ízt. A túlsózott rizst is megbolondíthatjuk vele.
- Ha a fentiek közül egyik módszer sem vált be, még mindig fordulhatunk a burgonyához. Tegyünk a készülő fogásunkba egy meghámozott, nyers krumplit, majd 10 perc főzés után vegyük ki belőle.

Ha odaégett...
- Az egyik legérzékenyebb folyadék a tej, vagy a tejszín olyan tekintetben, hogy hamar odakap forralás során. Amikor észrevesszük, hogy odaégett, azonnal fejezzük be a kevergetést, nehogy felkavarjuk a már letapadt részt. Öntsük át egy másik edénybe, úgy főzzük tovább!
- Előfordulhat, hogy olyan szinten sikerül leégetnünk az ételt, hogy még az is megfordul a fejünkben, hogy a lábas is kuka. Ilyen esetben kaparjuk ki az odakozmált ételt, amennyire csak lehetséges! Engedjünk a lábasba forró vizet, adjunk hozzá egy kupaknyi öblítőt, és hagyjuk pár órán át ázni az edényt! Az odaégett maradékot ezek után könnyedén lekaparhatjuk majd.
- Ha egyben sütött húsféléről van szó, rögtön helyezzük át egy másik edénybe, locsoljuk rá a zsírját, de a leragadt részt semmiképp se kaparjuk fel! Tegyünk mellé 1-2 darab vöröshagymát, 1-2 darab száraz kenyérhéjat, mindkettő szépen fel fogja szívni a kellemetlen szagot.
- Akár az égett zsírt is megmenthetjük, ha 1 kg-hoz 3 dl vizet adunk, és addig forraljuk, amíg az összes víz el nem párolog. Mielőtt ez megtörténne, tegyünk egy fej vöröshagymát a zsírba, majd 10 perc múlva vegyük ki! Ha ezután az égett szag még mindig észlelhető, ismételjük meg ezt a lépést!

Ha túl csípős...
- Abban az esetben, ha főzés során túlzottan csípősnek érezzük az ételt, adjunk hozzá minden hozzávalóból egy keveset pluszban, leszámítva természetesen a csípősséget okozó nyersanyagot.
- Nagyon-nagyon kevés citromlé hozzáadásával is enyhíthetjük az erősséget, hiszen a sav semlegesíti azt.
- Amennyiben illik az ételhez, használhatunk tejfölt, vagy joghurtot is, de akár tejet is önthetünk hozzá. A kész ételre reszelhetünk sajtot, azzal is ellensúlyozhatjuk picit a csípősséget.
- Az édes íz győzedelmeskedik az erős felett, ezért alkalmazhatunk cukrot, mézet. Különösen remek hatást érhetünk el citrommal, lime-mal kombinálva.

Ha túl híg...
Van, hogy úgy adódik, túl sok folyadékot veszünk igénybe, ezért híg lesz a mártásunk, szószunk, krémünk. Több mód közül válogathatunk attól függően, milyen hozzávalónk van otthon.
- Állandó kevergetés mellett csurgathatunk a mártásunkba kevés lisztes-vajas keveréket, vagy hideg vízzel elkevert kukoricakeményítőt. Mindkettőből elég egy kis adag is!
- Ha mártásunkhoz nem passzol a fent említett módszer, egyszerűen csak legyünk türelemmel, és forraljuk addig, míg a felesleges víz elpárolog, és elérjük a kívánt sűrűséget.