Egy igazi csoda, a petrezselyem
Ki mit tud a petrezselyemről? Összegyűjtöttem néhány fontos tudnivalót erről a nagyon gyakran használt, és széles körben kedvelt fűszernövényről.
A petrezselyem (népi nevén petruska) a zellerfélék családjába tartozik, két alaptípusa a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem.
Először a levélpetrezselyemről:
A petrezselyem levele gazdagon tartalmaz illóolajakat, flavonoidokat*, kálciumot, vasat és C-vitamint.
- A belőle kinyert illóolajat felhasználja a kozmetika-, élelmiszer- és gyógyszeripar is.
- Frissen és szárított állapotban levesekhez, töltelékekhez, főzelékekhez adjuk, tojásételek, saláták ízesítéséhez hívhatjuk segítségül. C-vitamin tartalma miatt lehetőleg főzés végén adjuk az ételhez, és már ne főzzük vele tovább azt, mert elveszti vitamintartalmát, sőt még a színét is.
- Egyesek szerint étvágygerjesztő hatása is ismert. Az elrágott petrezselyemlevél tisztítja a légutat, semlegesíti a fokhagymaszagot, szájszagot.
A petrezselyemgyökér:
![]() |
/kép forrása: makohirado.hu/ |
Nem tévesztendő össze a pasztinákkal!
- Főzés során általában levesbetétként, vagy salátában használjuk.
- Hasonlóan leveléhez, a gyökér is illóolajakat tartalmaz, magas a cukor- és nyálkatartalma. 100 gramm petrezselyemgyökérben 29 kcal energia, B1-, B2-, C-vitamin, 8 mg körüli vastartalom rejlik. Szénhidráttartalma közel 6 gramm, valamint vanádium** is fellelhető benne.
- Már az ókorban felismerték a hatóanyagok vizelethajtó, veseműködést fokozó, hólyaggyulladás-csökkentő hatását, mely a levéllel együtt alkalmazva erősebb. Ezen kívül számtalan más jótékony hatással bír, ajánlják emésztési zavarok kezelésére, szívelégtelenség következtében kialakult ödéma esetén, méhösszehúzó hatása révén menstruációs ciklus beállításának segítésére. A homeopátia gyomorbántalmak, meghűlés, prosztatabántalmak gyógyításában is hasznát veszi. Rendkívül jó vértisztító effektussal rendelkezik, ezzel hatásos természetes ellenszere az allergiának.
Sokan talán nem tudják, hogy gyógyteát is főzhetünk belőle, hiszen rendkívül jó hatást gyakorol a kiválasztó rendszerre, megszünteti a vese- és hólyagpanaszokat. A petrezselyemtea segíti az emésztést, vízhajtó hatású, szerepet kaphat csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Leveléből és gyökeréből is készíthetjük.
- Petrezselyemlevél tea:
1,5 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi összeaprított petrezselyem levelet, majd 15 perc elteltével leszűrjük. Étkezések előtt javasolt fogyasztani.
- Petrezselyemgyökér tea:
3 dl vízben 5-10 percig főzünk 1 evőkanálnyi akár szárított, akár nyers gyökeret, majd ebből a tinktúrából 3-4 naponta 10 evőkanálnyi mennyiséget fogyasszunk!
Akik kedvelik a bort, még fehérborban is fogyaszthatják:
- 1 liter jó minőségű fehérborhoz 5-10 szál apróra vágott petrezselyemlevelet adunk, beletöltjük egy zárható üvegbe, például csatos üvegbe. 3 napon át minden nap felrázzuk, hogy az aromák szépen ki tudjanak oldódni belőle. További 7 napig hűvös, napfénymentes helyen tároljuk, majd leszűrjük, és naponta maximum két alkalommal 3 cl-t fogyasztunk belőle.
Petrezselyem levelének fagyasztása:
Egészen kora őszig burjánzik a szabad ég alatt a petrezselyem. Okos dolog, ha elraktározunk belőle a téli hónapokra, amennyit csak tudunk.
- Miután a petrezselymet megmostuk, kiválogattuk, egy tiszta konyharuhára terítjük, hagyjuk őket teljesen megszáradni, picit sem maradhatnak vizesek. Ajánlatos este megmosni, akkor másnap reggel már lehet is aprítani. Száraitól megfosszuk, leveleit nem túl apróra felvágjuk. Műanyag dobozkákba töltjük, és már mehet is a mélyhűtőbe. Télen, mikor szükségünk van rá, csak előkapjuk a dobozt, és egy kanállal kellő mennyiséget kaparhatunk levesünkbe, ragunkba. Sietnünk kell viszont visszatenni a fagyasztóba, mert nagyon hamar kiolvad a petrezselyem.
- A fagyasztás másik módja, amit a petrezselymen kívül snidlinggel, bazsalikommal, oregánóval, korianderrel, vagy akár tárkonnyal, mentával is végezhetünk, a jégkocka-készítés. A fűszernövényt ehhez
aprítógéppel felaprítjuk, adunk hozzá egy kis vizet, hogy teljesen pürés állagú legyen. Ezután nincs is más dolgunk, mint ezt a masszát jégkocka tartóba kanalazni, fagyasztóba tenni. Néhány óra múlva, mikor már megfagyott, üssük ki belőle, tegyük át egy zacskóba, amiből jól kinyomkodjuk a levegőt, így később, amikor szükségünk van rá, könnyen használhatjuk ezt is levesbe, raguba, vagy akár öntetekhez.
*flavonoidok: a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, sok gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait. Szobahőmérsékleten szilárd, nem illékony vegyületek.
**vanádium: mikroelem. Egyes kutatások szerint csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét. Hozzájárul a méregtelenítő folyamatokhoz.