Duplán tejfölös rakott kel
A rakott kel mindenhogy finom. Hidegen, melegen, felmelegítve meg még annál is finomabb, mert az ízek jól összeérnek. Kifejezetten téli fogás.
Hozzávalók 4 főre:
fél fej kelkáposzta
500 g darált hús
200 ml tejföl
1 bögre rizs
1 vöröshagyma
1 púpozott ek. fűszerpaprika
1 ek. olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
vaj a tál kikenéséhez
A kelkáposzta előkészítésével kezdem.
A leveleket lobogó, sós vízbe teszem, 10 percen át forralom,
majd egy tányérra szedem őket.
Egy magasabb falú serpenyőben felhevítem az olívaolajat.
A vöröshagymát megtisztítom, kisebb kockákra aprítom, majd megdinsztelem az olajon.
Amikor a hagymát nagyjából üvegesnek látom, ráteszem a darált húst.
Sózom, borsozom, fehéredésig pirítom.
Ezt követően hozzáadom a rizst és a fűszerpaprikát, alaposan elkeverem,
és felöntöm dupla annyi vízzel, amennyi a rizs volt, jelen esetben 2 bögrényivel. Gyakran kevergetve, 10 perc alatt készre főzöm. A rizs még ebben a fázisban egy picit kemény lehet belül, de a sütés során tökéletesre puhul.
Ha túl száraznak találjuk, tegyünk rá pluszban egy kevés vizet, hogy legyen szaftja!
A jénai tálat (vagy egyéb magas falú tepsit) kivajazom.
A káposztalevelek középső vastag erét levágom, ennek nincs jó íze az ételben, nem puhul meg eléggé, ráadásul nem is mutat jól.
Ezután a levelek egyharmadát a tálba terítem,
rászedem a darált húsos, rizses töltelék felét,
és megkenem a tejföl felével.
Majd következik a második harmad káposzta, a töltelék másik fele, valamint az utolsó adag káposzta. Erre jön zárásképp a maradék tejföl.
Szerintem már így is tökéletesen fest, de 25 perc 180 fokon való sütés után válik csak igazán tökéletessé.
Hozzávalók 4 főre:
fél fej kelkáposzta
500 g darált hús
200 ml tejföl
1 bögre rizs
1 vöröshagyma
1 púpozott ek. fűszerpaprika
1 ek. olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
vaj a tál kikenéséhez
A kelkáposzta előkészítésével kezdem.
A leveleket lobogó, sós vízbe teszem, 10 percen át forralom,
majd egy tányérra szedem őket.
Egy magasabb falú serpenyőben felhevítem az olívaolajat.
A vöröshagymát megtisztítom, kisebb kockákra aprítom, majd megdinsztelem az olajon.
Amikor a hagymát nagyjából üvegesnek látom, ráteszem a darált húst.
Sózom, borsozom, fehéredésig pirítom.
Ezt követően hozzáadom a rizst és a fűszerpaprikát, alaposan elkeverem,
és felöntöm dupla annyi vízzel, amennyi a rizs volt, jelen esetben 2 bögrényivel. Gyakran kevergetve, 10 perc alatt készre főzöm. A rizs még ebben a fázisban egy picit kemény lehet belül, de a sütés során tökéletesre puhul.
Ha túl száraznak találjuk, tegyünk rá pluszban egy kevés vizet, hogy legyen szaftja!
A jénai tálat (vagy egyéb magas falú tepsit) kivajazom.
A káposztalevelek középső vastag erét levágom, ennek nincs jó íze az ételben, nem puhul meg eléggé, ráadásul nem is mutat jól.
Ezután a levelek egyharmadát a tálba terítem,
rászedem a darált húsos, rizses töltelék felét,
és megkenem a tejföl felével.
Majd következik a második harmad káposzta, a töltelék másik fele, valamint az utolsó adag káposzta. Erre jön zárásképp a maradék tejföl.
Szerintem már így is tökéletesen fest, de 25 perc 180 fokon való sütés után válik csak igazán tökéletessé.
Rövid hűtés után tálalom.