Duplán tejfölös rakott kel

A rakott kel mindenhogy finom. Hidegen, melegen, felmelegítve meg még annál is finomabb, mert az ízek jól összeérnek. Kifejezetten téli fogás.



Hozzávalók 4 főre:
fél fej kelkáposzta
500 g darált hús
200 ml tejföl
1 bögre rizs
1 vöröshagyma
1 púpozott ek. fűszerpaprika
1 ek. olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
vaj a tál kikenéséhez





A kelkáposzta előkészítésével kezdem.
A leveleket lobogó, sós vízbe teszem, 10 percen át forralom,








majd egy tányérra szedem őket.










Egy magasabb falú serpenyőben felhevítem az olívaolajat.










A vöröshagymát megtisztítom, kisebb kockákra aprítom, majd megdinsztelem az olajon.









Amikor a hagymát nagyjából üvegesnek látom, ráteszem a darált húst.









Sózom, borsozom, fehéredésig pirítom.











Ezt követően hozzáadom a rizst és a fűszerpaprikát, alaposan elkeverem,







és felöntöm dupla annyi vízzel, amennyi a rizs volt, jelen esetben 2 bögrényivel. Gyakran kevergetve, 10 perc alatt készre főzöm. A rizs még ebben a fázisban egy picit kemény lehet belül, de a sütés során tökéletesre puhul.
Ha túl száraznak találjuk, tegyünk rá pluszban egy kevés vizet, hogy legyen szaftja!








A jénai tálat (vagy egyéb magas falú tepsit) kivajazom.









A káposztalevelek középső vastag erét levágom, ennek nincs jó íze az ételben, nem puhul meg eléggé, ráadásul nem is mutat jól.










Ezután a levelek egyharmadát a tálba terítem,








rászedem a darált húsos, rizses töltelék felét,








és megkenem a tejföl felével.
Majd következik a második harmad káposzta, a töltelék másik fele, valamint az utolsó adag káposzta. Erre jön zárásképp a maradék tejföl.







Szerintem már így is tökéletesen fest, de 25 perc 180 fokon való sütés után válik csak igazán tökéletessé.










Rövid hűtés után tálalom.