Brokkoli besamel mártásban

Nagyon szívesen készítek bármilyen ételt besamel mártással, "csőben sütve", mert nagyon gyorsan elkészíthető, jól variálható, és sülés közben kiválóan  összeérnek az ízek. 



Hozzávalók 2 főre:
500 g brokkoli
5 dl tej
5 dkg vaj
3 (nem púpozott!!) ek. liszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió (elhagyható)
zsemlemorzsa
sajt
+ vaj a tál kikenéséhez







Kezdő lépésként a brokkolit rózsáira szedem, folyó víz alatt átmosom.










Lobogó, sós vízben 5-6 percig, közepes lángon előfőzöm. Ennél több idő nem kell neki, még a sütőben is puhulni fog. 










Egy jénai tálat kivajazok, megszórom egy kevés zsemlemorzsával.











A brokkoliról leöntöm a vizet, majd azokat a sütőtálba teszem. Picit sózom.







Elkészítem a besamel mártást.







Ehhez a vajat felolvasztom,











hozzáadom a lisztet, kézi habverővel, gyors mozdulatokkal világos rántást készítek.









Picit több lisztet tettem a vajhoz, mint amennyit kellett volna, ezért is tüntettem fel a hozzávalóknál, hogy "nem púpozott" ek. Szép világosnak, krémes állagúnak kellene lennie, de nekem most picit összeállt a rántás. Ezzel egyébként a világon semmi gond nincs, 2-3 részletben hozzáadom a tejet, habverővel folyamatosan keverem, míg végül egyetlen csomó sem marad benne.






Sózom, borsozom, belereszelek kb. egyharmad szerencsendiót. Utóbbi igény szerint elhagyható, ha nem szeretitek az ízét, de szerintem sokat dob az összhatáson.
További folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzöm.








A kész besamelt a brokkolira öntöm. Ha szükséges, picit eligazítom, hogy mindenhol ellepje a mártás a zöldségeket.










Reszelt sajttal megszórom, majd 200 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20 percig sütöm, amíg a teteje aranybarnára pirul.










Mivel nagyon laktató étel, mi köret nélkül fogyasztjuk, de a párolt rizs, vagy akár a bulgur is remek választás lehet hozzá.