A piros vitaminbomba


A paradicsom talán a legkedveltebb zöldségünk, ami igazán nagy szerencse, hiszen az egyik legegészségesebb is. Évekkel ezelőtt még luxusnak számított, hogy télen vásároljunk belőle, ma már természetes, hogy a piacokon, zöldségesnél, szupermarketekben bármikor hozzájuthatunk.
Érdemes áttekintenünk, mit is kell tudnunk róla.


- A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paprikának, padlizsánnak, krumplinak. Világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Fajtáinak változékonysága a bogyók méretéből, alakjából, színéből adódik. Bármennyire magyaros ételnek valljuk, nem magyar eredetű, őshazája Peru.

- Táplálkozásunkra gyakorolt jótékony hatása abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aromaanyagokat, amelyet más növények ízben meg sem tudnak közelíteni.


- A vitaminok közül C-vitamin tartalma a legjelentősebb, E-vitamint és karotint is tartalmaz. Magában rejt még alma- és citromsavat, borostyánkősavat, az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, valamint egy tomatin nevű mikrobaölő hatású vegyületet is. A tomatin hatását mi sem bizonyítja jobban, minthogy belőle gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket állítanak elő. A paradicsom likopint is tartalmaz, ez adja élénk piros színét. Emellett egészségmegőrző hatású, védelmet nyújt a degeneratív idegrendszeri betegségekkel szemben, jelenléte a bőrben pedig véd az UV-sugaraktól. Főzés hatására sem bomlik le. Egy felnőtt ember napi likopinigénye körülbelül 3 mg, napi 1 normál méretű paradicsom elfogyasztásával biztosítjuk is a szervezet számára ezt a mennyiséget.

- Nyers állapotban történő fogyasztásra a teljesen érett, ép, vékony héjú fajták a legalkalmasabbak. Befőzéshez is csak teljesen érett paradicsomot használjunk! Gyakran fogyasztjuk salátának, olívaolajjal, bazsalikommal, sóval, esetleg fokhagymával, de hidegtálak díszeként, a lecsó egyik főszereplőjeként is sok esetben használjuk fel. A nyári hőségben kitűnő frissítőként szolgálhat behűtve, akár rozmaringgal ízesítve, mint paradicsomlé.


Hosszúkás, vagy gömbölyű?


- A piacon általában két formájú paradicsomot lehet látni, hosszúkást és gömbölyűt. A gömbölyű fajták egészen nagyra is meg tudnak nőni, ilyenkor olyan barázdák keletkeznek a felületükön, mint a sárgadinnyéknek. Esztétikailag nem a legjobb választás, de ezek a barázdák az ízen nem rontanak.
- A hosszúkás fajtát befőzéshez szokták ajánlani, mert több a húsos része, kevesebb a magja, leve, és íze is csak a befőzés során válik teljessé. Héját könnyebb eltávolítani, és egyenletesebb méretűek a szemek is. Aki a paradicsom magos részét nem szereti, az nyersen történő fogyasztásra is ezt a fajtát válassza!



- A konzerv, és a hazánkban is egyre népszerűbb aszalt paradicsom is szinte mindig hosszúkás. Az apró szemű, édes húsú, leves paradicsomok a szószok legmegfelelőbb nyersanyagai, a még zöldből pedig kiváló savanyúság készülhet.

  
Egyéb pozitív élettani hatásai
- Tanulmányok hosszú sora foglalkozott azzal, hogy a magas rosttartalmú diéta csökkenti az 1-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét, illetve a 2-es típusú cukorbetegekre is jótékonyan hat.

- Magas rosttartalma miatt pozitív eredmény érhető el a székrekedés kezelésében.

- Ez a piros vitaminbomba tisztítja a vért, segít a májnak és veséknek a működésükben.

- Mindemellett külsőleg alkalmazva is nagyon hatékony, nagy hasznát vehetjük nehezen gyógyuló sebeknél. Ilyen esetben csak tegyünk egy darab paradicsomot a gyulladt területre, és néhány órára hagyjuk rajta a kötést! A paradicsom tisztító hatása révén a seb könnyedén kiürül, a gyulladás megszűnik. Ezt a tulajdonságát kihasználhatjuk fájdalmas rovarcsípéseknél, vagy napon megégett bőr regenerálására is.

- Méregteleníti a bőrt, fertőtlenít, hámlaszt, gyorsítja a bőr regenerációját, összehúzza a pórusokat, ezáltal a mindennapi arcápolás része is lehet. Pattanásos bőrre, májfoltok, vagy szeplők eltüntetésére is használhatjuk pépesített formában.