A piros vitaminbomba
A paradicsom talán a
legkedveltebb zöldségünk, ami igazán nagy szerencse, hiszen az egyik
legegészségesebb is. Évekkel ezelőtt még luxusnak számított, hogy télen
vásároljunk belőle, ma már természetes, hogy a piacokon, zöldségesnél,
szupermarketekben bármikor hozzájuthatunk.
Érdemes áttekintenünk, mit is kell
tudnunk róla.
- Táplálkozásunkra gyakorolt jótékony hatása abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aromaanyagokat, amelyet más növények ízben meg sem tudnak közelíteni.
- A vitaminok közül C-vitamin tartalma a legjelentősebb, E-vitamint és karotint is tartalmaz. Magában rejt még alma- és citromsavat, borostyánkősavat, az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, valamint egy tomatin nevű mikrobaölő hatású vegyületet is. A tomatin hatását mi sem bizonyítja jobban, minthogy belőle gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket állítanak elő. A paradicsom likopint is tartalmaz, ez adja élénk piros színét. Emellett egészségmegőrző hatású, védelmet nyújt a degeneratív idegrendszeri betegségekkel szemben, jelenléte a bőrben pedig véd az UV-sugaraktól. Főzés hatására sem bomlik le. Egy felnőtt ember napi likopinigénye körülbelül 3 mg, napi 1 normál méretű paradicsom elfogyasztásával biztosítjuk is a szervezet számára ezt a mennyiséget.
- Nyers állapotban történő fogyasztásra a
teljesen érett, ép, vékony héjú fajták a legalkalmasabbak. Befőzéshez is csak teljesen érett paradicsomot használjunk! Gyakran fogyasztjuk salátának, olívaolajjal,
bazsalikommal, sóval, esetleg fokhagymával, de hidegtálak díszeként, a lecsó egyik főszereplőjeként is sok esetben használjuk fel. A nyári hőségben kitűnő
frissítőként szolgálhat behűtve, akár rozmaringgal ízesítve, mint paradicsomlé.
Hosszúkás, vagy gömbölyű?
- Tanulmányok hosszú sora foglalkozott
azzal, hogy a magas rosttartalmú diéta csökkenti az 1-es típusú cukorbetegek
vércukorszintjét, illetve a 2-es típusú cukorbetegekre is jótékonyan hat.
Hosszúkás, vagy gömbölyű?
- A piacon általában két formájú paradicsomot lehet látni,
hosszúkást és gömbölyűt. A gömbölyű fajták egészen nagyra is meg tudnak nőni,
ilyenkor olyan barázdák keletkeznek a felületükön, mint a sárgadinnyéknek. Esztétikailag
nem a legjobb választás, de ezek a barázdák az ízen nem rontanak.
- A hosszúkás
fajtát befőzéshez szokták ajánlani, mert több a húsos része, kevesebb a magja,
leve, és íze is csak a befőzés során válik teljessé. Héját könnyebb
eltávolítani, és egyenletesebb méretűek a szemek is. Aki a paradicsom magos
részét nem szereti, az nyersen történő fogyasztásra is ezt a fajtát válassza!
- A
konzerv, és a hazánkban is egyre népszerűbb aszalt paradicsom is
szinte mindig hosszúkás. Az apró szemű, édes húsú, leves paradicsomok a szószok
legmegfelelőbb nyersanyagai, a még zöldből pedig kiváló savanyúság
készülhet.
Egyéb pozitív élettani hatásai
- Magas rosttartalma miatt pozitív eredmény érhető el a székrekedés kezelésében.
- Ez a piros vitaminbomba tisztítja a vért, segít a májnak és veséknek a működésükben.
- Ez a piros vitaminbomba tisztítja a vért, segít a májnak és veséknek a működésükben.
- Mindemellett külsőleg
alkalmazva is nagyon hatékony, nagy hasznát vehetjük nehezen gyógyuló sebeknél.
Ilyen esetben csak tegyünk egy darab paradicsomot a gyulladt területre, és
néhány órára hagyjuk rajta a kötést! A paradicsom tisztító hatása révén a seb
könnyedén kiürül, a gyulladás megszűnik. Ezt a tulajdonságát kihasználhatjuk
fájdalmas rovarcsípéseknél, vagy napon megégett bőr regenerálására is.
- Méregteleníti a bőrt, fertőtlenít,
hámlaszt, gyorsítja a bőr regenerációját, összehúzza a pórusokat, ezáltal a
mindennapi arcápolás része is lehet. Pattanásos bőrre, májfoltok, vagy szeplők
eltüntetésére is használhatjuk pépesített formában.