Vöröshagymás csirkemáj krumplipürével

Nagyon szeretjük a csirkemájat. Amellett, hogy A-, D-vitamint, jelentős mennyiségű vasat, és még több más, hasonló fontos anyagot tartalmaz, nagyon finom, és nem utolsó sorban könnyű elkészíteni.
Mutatom, hogyan:


 


Hozzávalók 2 főre
a májhoz:
3 ek. libazsír
1 hatalmas fej vöröshagyma, vagy 2 db kisebb fej
500 g csirkemáj
2 tk. majoránna
3 csipet őrölt bors
2 csipet só

a krumplipüréhez:
4 nagyobb krumpli
kb. 2 dkg vaj
1-1,5 dl főzőtejszín
2 csipet só

 



Egy mélyebb serpenyőben felolvasztom, felforrósítom a libazsírt. Használhatunk természeten sertészsírt is, de nekem nagy kedvencem a libazsír, főként, ha baromfiból készült ételek elkészítéséről van szó.










A vöröshagymát félbevágom (jelen esetben hagymákat, csak kisebb fejek voltak itthon :)), félfőre (''fél karikára'') szelem,











közepes lángon addig pirítom, míg üvegessé nem válik. Ennél a lépésnél talán arra gondolhattok, túl sok a zsír a hagyma alatt, de nem lesz sok. A végén pont annyi ''szaftja'' lesz, amennyire szükség van, és a máj is finom krémes lesz tőle.









Közben a csirkemájat megtisztítom, esetleg rajta maradt epét kivágom, lelógó kis hártyákat, ''mócsingokat'' eltávolítom, alaposan megmosom. Óvatosan bánjunk vele, nehogy megsértsük, elszakítsuk a májat! Én mosás után még egy konyhai papírtörlővel bélelt tányérra teszem őket, így a belőlük még kifolyó kevés véres víz sem kerül bele az ételbe.








Ezután a hagymás zsírra terítem a csirkemájakat.




Rászórom a majorannát, a borsot, de SÓZNI NEM SZABAD!, mert megkeményedik tőle a máj. 6-7 percig sütöm így, majd vigyázva rájuk, megfordítom őket, és a másik oldalukat is 6-7 percig sütöm, ennyi idő pont elegendő. Időnként picit megmozgatom őket, nehogy leragadjanak, de nem keverem.








A püréhez a krumplit meghámozom, megmosom, felkockázom, és sós vízben főzni kezdem.





 

 


Mikor a krumpli már puha, a főzővizet leöntöm róla, és hozzáadom a vajat. A vajjal együtt, krumplinyomó segítségével alaposan áttöröm, hogy minél kevésbé maradjon darabos. Ezt követően visszateszem takarék lángon a tűzhelyre, hozzáadom a tejszínt, és egészen addig keverem, amíg fel nem veszi az összes tejszínt.



   



Ha már szép krémessé vált, megkóstolom, ha szükséges, még sózom.












Végezetül pedig tálalom.