Virslifőzési tippek

A virsli elkészítése elsőre igazán nem tűnik komplikáltnak. Valóban nem az, de azért biztos sokunkkal előfordult már, hogy szétrepedt főzés közben.
Mennyi ideig kell főznöm a virslit, és hogyan kerülhetem el a fent említett balesetet? Ezekre a kérdésekre kerestem meg a válaszokat.

/kép forrása: termekmix.hu/


A virsli főzésének titka
Szétrepedését általában az okozza, hogy túl forró vízben, és túl sokáig főzzük. A virsli főzésének egyetlen titka, hogy egyáltalán nem is kell főzni. Az már egy hőkezelt húskészítmény, ami sütés, vagy főzés nélkül is fogyasztható lenne, olyasmi, mint a párizsi, vagy más felvágott. Így tehát nincs szükség arra, hogy megfőzzük, elég, ha felmelegítjük.

Virslifőzés lépésről lépésre
1. Melegítsünk vizet egy lábasban. Attól függően kell megválasztanunk a lábasunk méretét, hogy milyen mennyiségű virslit szeretnénk főzni. Fontos, hogy a víz bőségesen ellepje a virsliket. Ha kevés vízbe teszünk sok virslit, akkor amint betesszük őket a folyadékba, nagyon gyorsan le fogják hűteni a vizet, és nem tudnak majd átmelegedni.
2. Amint a víz felforrt, vegyük le a gázról, tegyük bele a virsliket.
3. A lábasra fedőt teszünk, a virslik méretétől, valamint mennyiségétől függően várunk 5-10 percet, amíg átmelegednek.

Virsli főzési ideje
A főzési idő a virsli méretétől függ. A füstli, a bécsi virsli, a frankfurti virsli vékonyabbak, ezért gyorsabban átmelegednek, nekik 5-8 perc elegendő.
Ha csomagolt virslit vásárolunk, akkor nézzük meg a csomagolást, mert szerepeltetni szokták a gyártók az elkészítési javaslatot. Itt láthatjuk, hogy mennyi ideig javasolt az adott virslit főzni (vagyis melegíteni), és milyen módon. Például a füstli esetében műanyag csomagolással együtt történő főzési eljárást javasolnak.

Virslifőzés mikróban
A virslit nemcsak vízben, hagyományos úton, hanem mikrohullámú sütőben is el lehet készíteni az alábbi módon.
Tegyünk egy kevés vizet, valamint a virsliket egy mikrózható tálba, melegítsük a mikróban fél-egy percig, majd nézzük meg, átmelegedtek-e már. Ha még nem, akkor tegyük vissza még fél percre, de előtte forgassuk meg őket! Szárazon, víz nélkül nem szabad a virsliket a mikróba tenni, mert a bőrük  megráncosodik.

Műbeles virsli elkészítése
A műbeles virsli főzése annyiban különbözik más virslik főzésétől, hogy a bőrét természetesen el kell távolítani, mert az az ember számára ehetetlen anyagból készül. Ezt a bőrt érdemes főzés előtt eltávolítani. Megtehetjük főzés után is, de akkor azonnal szükséges, amint kiemeljük a vízből, mert utána már nehézkes.

Virsli tálalása
Amellett, hogy a virsli tipikusan szilveszteri étel, reggelire, vacsorára is gyakran fogyasztjuk, ahogy bulikon, vagy akár családi összejöveteleken is. Általában mustárral, kenyérrel tálaljuk, de bármilyen szósszal, majonézzel, ketchuppal, tormával, vagy salátákkal, savanyúsággal is fogyaszthatjuk, esetleg hotdogot is készíthetünk belőle.